Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρούτσης: Γεμάτο εξαιρέσεις το ασφαλιστικό, χρήζει βελτίωσης

Ψηφιδωτό εξαιρέσεων χαρακτήρισε το ασφαλιστικό σύστημα ο Βρούτσης

vroutsis2

Κανονικά θα καταβληθούν οι συντάξεις το 2013 διαβεβαίωσε τη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, προαναγγέλλοντας εμμέσως πλην σαφώς αλλαγές στους όρους και τις προϋποθέσεις παροχής συντάξεων σε ταμεία όπου παρατηρείται αναντιστοιχία σε σχέση με τα προβλεπόμενα, αλλά και τροπολογία για την θωράκιση του συστήματος.

Αναζητώντας πόρους για την αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων ο υπουργός Εργασίας επιδιώκει μέσω της τροπολογίας αυτής την διεύρυνση της εισφοροσυλλεκτικής ικανότητας, καθώς το κόστος δαπάνης για συντάξεις βαίνει μειούμενο, όπως και το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού.

Όπως είπε, το κόστος δαπάνης που διαμορφώθηκε το 2009 σε 32,7 δις ευρώ, το 2014 θα μειωθεί σε 28,5 δις ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εκτίμησε το 2015 θα ανέλθει σε 29,1 δις και το 2016 σε 30 δις ευρώ. Μείωση παρουσιάζει και το ποσοστό συμμετοχής του κρατικού προϋπολογισμού που ενώ το 2012 ανήλθε σε 56% το 2016 εκτιμάται πως θα κινηθεί στο 40.8%.

«Από το 2014 θα υπάρξει μείωση της χρηματοδότησης του κρατικού προϋπολογισμού κατά 2,1 δις και καταβάλλεται προσπάθεια να αυξηθεί η εισφοροσυλλεκτική ικανότητα του συστήματος», είπε και πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό κατατίθεται την ερχόμενη εβδομάδα τροπολογία που θα θωρακίζει απόλυτα το σύστημα.

Ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ακόμη πως το ασφαλιστικό χρήζει περαιτέρω βελτίωσης- «είναι ένα ψηφιδωτό γεμάτο από ειδικές περιπτώσεις και εξαιρέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα θιγούν συντάξεις.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By