Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρούτσης: «Σύστημα διάγνωσης» των αναγκών της αγοράς εργασίας

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε μόνιμο και ολοκληρωμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, μέσω του οποίου θα καταγράφουμε συνεχώς τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες»

vroutsis1

Μόνιμος μηχανισμός διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας δημιουργείται εντός των επομένων ημερών με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Σύμφωνα με την απόφαση, ο νέος μηχανισμός, θα είναι συνδεδεμένος με το σύστημα «Εργάνη», το οποίο καταγράφει τον αριθμό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα τις θέσεις και τις σχέσεις εργασίας, ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, να έχουν πλήρη εικόνα των αναγκών στην αγορά εργασίας ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας και ανά περιφέρεια της χώρας.

Όπως υποστηρίζουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεπεραστούν τα προβλήματα που εμφανίζονταν κατά καιρούς στον σχεδιασμό των δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, οι ασκούμενες πολιτικές θα γίνουν αποτελεσματικότερες αφού θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και των ίδιων των ανέργων.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργούμε μόνιμο και ολοκληρωμένο μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών στην αγορά εργασίας, μέσω του οποίου θα καταγράφουμε συνεχώς τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες» ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Έτσι, ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων απασχόλησης και κατάρτισης δεν θα γίνεται πλέον «στα τυφλά» ή «στο περίπου» όπως στο παρελθόν, αλλά με στοχευμένη και αποτελεσματική σύζευξη της προσφοράς και της ζήτησης εργασίας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα κρίσιμο εργαλείο στον αγώνα μας για την καταπολέμηση της ανεργίας», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

By