Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Βόρεια και Νότια Κορέα «εδωσαν τα χέρια» για το βιομηχανικό πάρκο Κεσόνγκ

Είχε ανασταλεί η λειτουργία του εξαιτίας της έντασης στην κορεατική χερσόνησο

REUTERS | Jacky Chen
REUTERS | Jacky Chen

Οι κυβερνήσεις της Νότιας και της Βόρειας Κορέας κατέληξαν σήμερα σε μία συμφωνία για να αρχίσει εκ νέου η λειτουργία του βιομηχανικού πάρκου Κεσόνγκ, η οποία είχε ανασταλεί τον Απρίλιο εξαιτίας της κλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο, όπως ανακοίνωσαν σήμερα από κοινού.

Η κοινή ανακοίνωση ανέφερε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν το Κεσόνγκ – το βιομηχανικό πάρκο το οποίο αποτελεί πηγή συναλλάγματος για τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και φθηνών εργατικών χεριών για τη Νότια Κορέα – να αρχίσει να λειτουργεί ξανά και να αποτραπεί μια νέα διακοπή της λειτουργίας του. Δεν διευκρινίστηκε η ημερομηνία επανέναρξης της λειτουργίας του.

Τον Απρίλιο η Πιονγκγιάνγκ είχε αποσύρει τους 53.000 εργαζόμενούς της από τις μονάδες οι οποίες λειτουργούν στο Πάρκο, στο αποκορύφωμα της έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές – όταν η Βόρεια Κορέα είχε απειλήσει να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στη Νότια Κορέα. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες επιρρίπτοντας η μια στην άλλη την ευθύνη για το κλείσιμο του βιομηχανικού πάρκου.

Τύποις, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συνεχίζουν να βρίσκονται σε πόλεμο, καθώς η ένοπλη σύρραξη στην οποία είχαν εμπλακεί από το 1950 ως το 1953 τερματίστηκε όχι με μια συνθήκη ειρήνης, αλλά με μια απλή εκεχειρία.

«Καταλήξαμε σε μια συμφωνία πέντε σημείων», ανέφερε σε μια συνέντευξη Τύπου στέλεχος του υπουργείου Ενοποίησης της Νότιας Κορέας. «Η συμφωνία υπεγράφη από τον Κιμ Κι Γουνγκ και τον Παρκ Τσολ Σου», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap,

Η συμφωνία αυτή επιτεύχθηκε στην έβδομη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών για το θέμα, έπειτα από την αποτυχία των προηγούμενων έξι γύρων διαπραγματεύσεων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By