Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Γάλλοι δημοσιογράφοι: «Δέκα μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας»

Χαρούμενοι αλλά καταβεβλημένοι οι τέσσερις δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν μετά από δεκάμηνη ομηρεία στη Συρία

france-journalists-airport
Φανερά αδυνατισμένοι και κουρασμένοι, οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι που απελευθερώθηκαν μετά από ομηρεία δέκα μηνών στη Συρία, στα χέρια μιας οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, έφτασαν σήμερα στο Παρίσι όπου τους υποδέχτηκαν οι οικογένειές τους και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Σχεδόν 24 ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απελευθέρωσής τους, οι δημοσιογράφοι έδωσαν κάποια πρώτα στοιχεία για την οδύσσεια που πέρασαν. Ο ένας από αυτούς, ο Νικολά Ενέν, αφηγήθηκε την αποτυχημένη απόπειρά του να αποδράσει και μια «μακρά πορεία από κρατητήριο σε κρατητήριο» σε μια χώρα σπαρασσόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο, κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Ο σύντροφός του όλους αυτούς τους μήνες, ο έμπειρος ρεπόρτερ του ραδιοφωνικού σταθμού Europe 1 Ντιντιέ Φρανσουά, έκανε λόγο για «δέκα μήνες στα υπόγεια, χωρίς να βλέπουμε το φως της ημέρας» και αποκάλυψε ότι μερικές φορές οι απαγωγείς τους αλυσόδεναν μεταξύ τους.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι εμφανίστηκαν σήμερα με ξυρισμένες τις μακριές γενειάδες τους- κληρονομιά της αιχμαλωσίας τους- και έτυχαν θερμής υποδοχής από τον πρόεδρο Ολάντ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Βιλακουμπλέ, κοντά στο Παρίσι.

By