Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γαλάζια καχυποψία και δυσφορία

Για τα νέα μέτρα και την κάλυψη σε Βενιζέλο για τα υποβρύχια

fosphotos.com
fosphotos.com

Καχυποψία και δυσφορία επικρατεί στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα για τα νέα μέτρα και την κάλυψη του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο  Βενιζέλο για τα υποβρύχια. Και αν για το δεύτερο θέμα οι γαλάζιοι βουλευτές, παρόλο που ενοχλήθηκαν από το ύφος της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου («Ούτε το ΠΑΣΟΚ να είχε γράψει το κείμενο», έλεγαν ορισμένοι δηκτικά), αναγνωρίζουν ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή για το… καλό της συγκυβέρνησης, για το πρώτο επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός.

Στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας πολλοί αρχίζουν και θεωρούν «στημένη» τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την τρόικα, μετά τις δηλώσεις Στουρνάρα- Βρούτση για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις διαρροές της Κομισιόν πως ουδέποτε ζητήθηκαν νέα μέτρα, αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις.

Οι διευκρινίσεις κύκλων του υπουργείου Οικονομικών ουδόλως καθησύχασαν τους γαλάζιους -στο στόχαστρο των οποίων βρίσκεται ούτως ή άλλως ο Γιάννης Στουρνάρας- αλλά περιμένουν να δουν ποιες ακριβώς θα είναι οι τελικές αποφάσεις, αφού εκείνοι θα κληθούν να τις ψηφίσουν και να απολογηθούν ενδεχομένως στους ψηφοφόρους. Διαπιστώνουν επίσης ότι το Μέγαρο Μαξίμου αρχίζει να χαμηλώνει τους τόνους, μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου.

«Αντί για τσαμπουκάδες το θέμα είναι να αλλάξει επί της ουσίας η οικονομική πολιτική και να σταματήσει η υπεροφορολόγηση», λένε βουλευτές από τις ομάδες των 60 που είχαν υπογράψει την ερώτηση για τα αγροτεμάχια και των 55 που είχαν υπογράψει την ερώτηση για την καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Μεταξύ αυτών που είχαν καταθέσει την τελευταία ερώτηση συγκαταλέγονται στελέχη της καραμανλικής πτέρυγας και της λαϊκής δεξιάς, όπως οι Γιώργος Βλάχος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νικήτας Κακλαμάνης, Ανδρέας Λυκουρέντζος. Φεβρωνία Πατριανάκου, Μάριος Σαλμάς, Μιχάλης Ταμήλος, Χρήστος Δήμας, Δημήτρης Κυριαζίδης, Αλέξανδρος Κοντός, Δάνης Τζαμτζής.

Οι γαλάζιοι αναμένουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη να δουν το τελικό σχέδιο για το νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, το οποίο θα δοθεί σήμερα στη δημοσιότητα.

Σφαγή αναμένεται να γίνει μεταξύ των βουλευτών για το ποιες περιφέρειες θα πάρουν προτεραιότητα στην πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ένα μέτρο που πολλοί θεωρούν ότι έχει εκλογικό «άρωμα».

Τη δυσφορία των βουλευτών επιτείνουν ακριβώς αυτά τα εκλογικά σενάρια, καθώς ουδείς επιθυμεί εκλογές, αλλά και ουδείς επιθυμεί να ψηφίσει νέα δυσάρεστα μέτρα, έστω και εάν αυτά έχουν τη μορφή των κάθετων παρεμβάσεων.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By