Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γαλλία – Γερμανία: Καταθέτουν κοινές προτάσεις για την ανάπτυξη

Αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο

berlin1

Προτάσεις για την τόνωση των επενδύσεων και την ανάπτυξη ώστε να αναζωογονηθεί η οικονομία της Ευρωζώνης θα καταθέσουν από κοινού μέχρι την 1η Δεκεμβρίου η Γερμανία και η Γαλλία όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των δύο κρατών μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

«Ακόμη και αν οι δυο χώρες αποκλίνουν μεταξύ τους οικονομικά, χωρίς τον άξονα Βερολίνο-Παρίσι η Ευρώπη δεν λειτουργεί», ήταν το μήνυμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Δεν επιτρέπεται να λέει ο ένας στον άλλον τι να κάνει. Αυτό δεν λειτούργησε ποτέ», ανέφερε ο ομόλογός του, Μισέλ Σαπέν.

«Όταν η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται, επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σαπέν, ο οποίος, όπως και ο κ. Σόιμπλε, παραδέχθηκε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει εξασθενήσει.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι το Βερολίνο επιθυμεί να ενισχύσει τις επενδύσεις και εξήγησε ότι οι κοινές προτάσεις που θα κατατεθούν θα στοχεύουν στην τόνωση των επενδύσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν από την μεριά του εμφανίστηκε να υπαναχωρεί από την πρόταση που διατύπωσε σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, περί περικοπών ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Παρίσι και επενδύσεων αντίστοιχου ύψους από την πλευρά του Βερολίνου ως το 2017.

«Ούτε ζήτησα, ούτε απαίτησα κάτι», δήλωσε στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, τονίζοντας ωστόσο ότι η Γερμανία διαθέτει μεγαλύτερες δυνατότητες για επενδύσεις.

Την πληροφορία ότι οι δυο χώρες έχουν καταλήξει σε σχετική συμφωνία διέψευσε και ο κ. Σαπέν. «Δεν υπάρχει συμφωνία. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε και έκανε λόγο για περικοπές ύψους 21 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση της χώρας του προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπεραμύνθηκε της πολιτικής του σημειώνοντας ότι οι επενδύσεις στην Γερμανία αντιστοιχούν με το 17% του ΑΕΠ, με στόχο να φθάσουν στο 20%. Η διάφορα αυτή, ανέφερε, αναλογεί σε 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι η έμφαση θα δοθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά πάντως στο όριο του 3% που προβλέπει για το έλλειμμα το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οι δυο πλευρές διαβεβαίωσαν πως έχουν κάθε πρόθεσή να μην τροποποιήσουν ή να παραβιάσουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σταθερότητας.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξαν εικασίες και δημοσιεύματα περί του ότι η Γερμανία και η Γαλλία ήθελαν να αποτρέψουν από κοινού μία διαδικασία εναντίον της τελευταίας για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανονισμών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί και το 2015 το όριο του 3%.

By