Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής συνόδου Κιέβου-Μόσχας

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας στο Βερολίνο

ukraine russia

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας που σχεδιάζεται να γίνει στο Βερολίνο αύριο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για τη διεξαγωγή μιας ειρηνευτικής συνόδου Κιέβου-Μόσχας, με υπόδειγμα μια συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί στη Νορμανδία τον προηγούμενο μήνα, εκτιμά η προεδρία της Γαλλίας σε σχετική ανακοίνωσή της.

Η ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας εκδόθηκε μετά από τηλεφωνική συνδιάλεξη του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και καταγράφεται εν μέσω της κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών.

Ο Ολάντ κάλεσε τη Μόσχα να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση και επιλεκτικότητα στις στρατιωτικές της ενέργειες» και ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα «αληθινή πολιτική διαδικασία».

«Και οι δύο άνδρες υπογράμμισαν την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από ανθρωπιστική άποψη και όσον αφορά τις ανάγκες του πληθυσμού στην ανατολική Ουκρανία», καταλήγει η ανακοίνωση.

By