Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γαλλία: Μαύρο πρόβατο η Αυστρία στη φοροδιαφυγή

Κάζνερ :  μη συνεργάσιμο κράτος ένα δεν παρέχει πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς

Creative-Platform-in-Austria

 

Τα πυρά του στην Αυστρία  έστρεψε  ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Μπερνάρ Καζνέβ, προειδοποίησε μάλιστα ότι  κινδυνεύει να περιληφθεί στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων χωρών στο ζήτημα της φορολογίας, αν δεν δεχθεί την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών, προειδοποίησε σήμερα.

Ερωτηθείς από το ραδιοσταθμό France Info σχετικά με την ενίσχυση του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής, ο Καζνέβ ήταν αυστηρός: «Δεν είναι φυσιολογικό χώρες όπως η Αυστρία για παράδειγμα να μην διαβιβάζουν τις πληροφορίες τις οποίες διαθέτουν αναφορικά με τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν λογαριασμούς σ΄ αυτές».

«Αν οι χώρες αυτές δεν συνεργάζονται, αν δεν υπάρχει σύμβαση ανταλλαγής πληροφοριών που να επιτρέπει την πλήρη διαφάνεια στους κόλπους της ΕΕ, οι χώρες αυτές εκτίθενται στον κίνδυνο να περιληφθούν στον κατάλογο των μη συνεργάσιμων κρατών και εδαφών», προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός.

Η Αυστρία είναι η τελευταία χώρα της ΕΕ που αρνείται να χαλαρώσει το τραπεζικό της απόρρητο μετά τις υποχωρήσεις που έκανε και το Λουξεμβούργο σε ό,τι αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει υποσχεθεί πως η Γαλλία θα ανακοινώνει κάθε χρόνο μια «μαύρη λίστα» με τις μη συνεργάσιμες χώρες. Ο κατάλογος αυτός υπάρχει από το 2010 και περιλάμβανε αρχικά 18 «μη συνεργάσιμα κράτη και εδάφη» που δεν είχαν υπογράψει φορολογική σύμβαση με το Παρίσι. Έκτοτε η «μαύρη λίστα» έχει αδειάσει. Στην τελευταία επικαιροποίησή της, στις 4 Απριλίου 2012, δεν περιλάμβανε πλέον παρά οκτώ χώρες και εδάφη: Μποτσουάνα, Μονσεράτ, Μπρουνέι, Ναούρου, Γουατεμάλα, Νιούε, νησιά Μάρσαλ και Φιλιππίνες.

By