Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλο-Ιταλικός «άξονας» για την ανάπτυξη στην Ευρώπη

Επιμένει το Βερολίνο στην δημοσιονομική πειθαρχία

olad-merkel

Η προτεραιότητα της Ευρώπης θα πρέπει να είναι η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, τόνισαν σήμερα οι ηγέτες της Γαλλίας και της Ιταλίας, εκφράζοντας για μία ακόμη φορά αντίθετη θέση από τη Γερμανία, που τάσσεται υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Με τις ενδείξεις μιας παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης να τρομάζουν τους επενδυτές και να προκαλούν κλυδωνισμούς στις χρηματοοικονομικές αγορές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι υπογράμμισαν την ανάγκη για μέτρα επέκτασης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Το να προωθήσουμε την ανάπτυξη είναι ο καλύτερος τρόπος για να φέρουμε τη σταθερότητα στις αγορές» είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας με αφορμή την έναρξη της διήμερης Ευρωασιατικής Συνόδου κορυφής.

«Έχουμε ακυρώσει την παγκόσμια «ανάπτυξη» για χρόνια προκειμένου να επικεντρωθούμε στην δημοσιονομική πειθαρχία αλλά δε μπορούμε να εξέλθουμε από την κρίση χωρίς επενδύσεις» είπε ο Ρέντσι ενόψει της Συνόδου, όπου οι ηγέτες συζητούν θέματα από το εμπόριο έως την τρομοκρατία.

Νωρίτερα σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ είχε μιλήσει σε πολύ διαφορετικό τόνο.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο προτού ταξιδέψει στο Μιλάνο, η Μέρκελ είπε ότι η υπόλοιπη Ευρώπη πρέπει να μείνει προσηλωμένη στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς αλλιώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ένωσης.

By