Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γενεύη: Zητούμενο η επίλυση της ουκρανικής κρίσης

Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας του Κιέβου

ukraine-slavianskpolicestation

Οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στη Γενεύη σε μια προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, την επομένη μιας ήττας του στρατού από φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά της χώρας.

Χθες η σύγκρουση με τους αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας εξελίχθηκε σε πανωλεθρία για τις δυνάμεις της φιλοευρωπαϊκής εξουσίας του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που είχαν σταλεί στην πόλη Σλαβιάνσκ εγκατέλειψαν θέσεις τους απέναντι στις ένοπλες ομάδες που είχαν αναπτυχθεί γύρω από την πόλη σύμβολο της τελευταίας σειράς φιλορωσικών εξεγέρσεων, η οποία από το Σάββατο τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αυτονομιστών.

Ουκρανική φάλαγγα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» του Κιέβου για την ανάκτηση του ελέγχου, αποκλείστηκε από φιλορώσους διαδηλωτές.

Έξι τεθωρακισμένα κατελήφθησαν από μια εκ των ενόπλων ομάδων που φορούν ανόμοιες στολές παραλλαγής και εντείνουν τη δράση τους τις τελευταίες 10 ημέρες στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία. Οι άνδρες αυτοί ύψωσαν ρωσικές σημαίες εισερχόμενοι στο κέντρο της Σλαβιάνσκ.

Ύστερα από ώρες συγκρούσεων με τους διαδηλωτές, οι άνδρες της υπόλοιπης φάλαγγας – 15 τεθωρακισμένα που είχαν αποκλειστεί στο Κραματόρσκ- κατέληξαν να παραδώσουν τα όπλα, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια, υπό τις επευφημίες «μπράβο παιδιά«.

Σύμφωνα με το Κίεβο και τις χώρες της Δύσης, αυτές οι ένοπλες ομάδες, που σκωπτικά αποκαλούνται «πράσινοι άνδρες» στην Ουκρανία, είναι στην πραγματικότητα στρατιώτες των επίλεκτων ρωσικών δυνάμεων, όπως αυτοί που έδρασαν στην Κριμαία πριν από την ένωση της ουκρανικής χερσονήσου στη Ρωσία το Μάρτιο. Η Μόσχα διαψεύδει ότι έχει στρατιώτες της ή πράκτορες στο ουκρανικό έδαφος.

Σε μια άλλη πρόκληση για την κεντρική εξουσία, ομάδα κουκουλοφόρων ενόπλων κατέλαβε το δημαρχείο του Ντονέτσκ, ρωσόφωνο προπύργιο της ανατολικής Ουκρανίας.

Προσπάθειες «πραγματικού διαλόγου» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε χθες βράδυ στη Γενεύη ελπίζοντας να συμβάλει σε «έναν πραγματικό διάλογο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους αξιωματούχος που τον συνόδευε στο ταξίδι αυτό.

«Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θέλουν να καθίσουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και να αναζητήσουν τρόπους για την αποκλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης«. Στόχος της Ουάσινγκτον είναι η Ρωσία να πάψει να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τους αυτονομιστές και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «ήταν πολύ σαφής, αν η Ρωσία δεν αδράξει την ευκαιρία αυτή για μια αποκλιμάκωση, το τίμημα που θα πληρώσει θα γίνει βαρύτερο», προειδοποίησε, ενώ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν εντατικά νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ διευκρίνισε ότι η Ουάσινγκτον αναμένει από τη Ρωσία, κατά τη συνάντηση της Γενεύης, να δείξει ένα σημάδι της βούλησής της για μείωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία.

«Κάθε φορά που η Ρωσία θα λαμβάνει μέτρα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και την παραβίαση της κυριαρχίας της, θα υπάρχουν συνέπειες«, επανέλαβε ο Ομπάμα στο δίκτυο CBS News. Οι Ρώσοι «έχουν- τουλάχιστον- υποστηρίξει μη κρατικούς πολιτοφύλακες στη νότια και ανατολική Ουκρανία«, τόνισε.

Για τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Αντρι Ντεστσίτσα, «η διπλωματική οδός» είναι ακόμη εφικτή και «αυτός είναι ο μόνος τρόπος για τη σταθεροποίηση της κατάστασης«. Κατά την άφιξή του στη Γενεύη, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας δήλωσε έτοιμος για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο κάθε συζήτησης για ομοσπονδιοποίηση, όπως ζητούν η Μόσχα και οι αντάρτες.

«Η Ουκρανία, η ουκρανική κυβέρνηση και ο ουκρανικός λαός είναι αυτοί που αποφασίζουν επί των θεμάτων αυτών«, τόνισε. Ο Ντεστσίτσα ζήτησε εκ νέου την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, η Μόσχα να «μην στηρίζει την τρομοκρατική δράση στην ανατολική χώρα» και ρωσικές εγγυήσεις σε σχέση με την Κριμαία, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της Μόσχας από το Μάρτιο.

Αυτή η προσπάθεια διαλόγου δείχνει πολύ δύσκολη. Ύστερα από αρκετές διμερείς συνομιλίες νωρίς σήμερα το πρωί, ο Σεργκέι Λαβρόφ, η Κάθριν Αστον, ο Τζον Κέρι και ο Αντρι Ντεστσίτσα θα συναντηθούν στις 10:00 τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδος) και στις 15.00 θα μιλήσουν στον Τύπο.

Στη Νέα Υόρκη, λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Γενεύης, οι πρεσβευτές των δυτικών χωρών και της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αντάλλαξαν κατηγορίες όσον αφορά την έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία. Η Μόσχα χαρακτήρισε την έκθεση μεροληπτική, ενώ η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και το Παρίσι την κάλεσαν να σταματήσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. Υπογραμμίζοντας «τον κίνδυνο πραγματικού εμφυλίου πολέμου» ο ρώσος πρεσβευτής Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι οι αρχές του Κιέβου «θα πρέπει να αρχίσουν διάλογο» με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές.

By