Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γενναίος ανασχηματισμός ως απάντηση στο μήνυμα της κάλπης

Ο πρώτος που φαίνεται να αλλάζει πόστο είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας

maximou

Η επόμενη ημέρα» της εκλογικής αναμέτρησης και δη οι κινήσεις του πρωθυπουργού σε ότι αφορά την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος απασχολούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όπως επισημαίνεται, ένας γενναίος ανασχηματισμός μελετάται από το Μέγαρο Μαξίμου, ως μια πρώτη ένδειξη ότι ελήφθη το μήνυμα της κάλπης. Ως προς το χρόνο υλοποίησης της κίνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος άμεσα, δηλαδή εντός Ιουνίου, αν και υπάρχουν κάποιες σκέψεις να πραγματοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, μαζί με την ανακοίνωση, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενός σχεδίου που θα διαμορφώνει νέο φορολογικό τοπίο.

Σύμφωνα με Το Βήμα και ειδικότερα την παραπολιτική στήλη Βηματοδότη, ο πρώτος που φαίνεται να αλλάζει πόστο είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου: από την μετακίνησή του στην Τράπεζα της Ελλάδας, την ανάθεση της θέσης του επιτρόπου της Κομισιόν έως και την απομάκρυνσή του από το κυβερνητικό σχήμα. Επικρατέστερος δε για την αντικατάστασή του θεωρείται ο κ Σταύρος Παπασταύρου. Τα δεδομένα που συνηγορούν υπέρ της υπουργοποίησής του τελευταίου εστιάζουν στο γεγονός ότι πρόκειται για έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, όπως και ότι έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, με τον οποίο ποτέ δεν ήλθε σε σύγκρουση. Σύμφωνα πάντα με τον Βηματοδότη θεωρείται μάλλον δεδομένη και η απομάκρυνση του Άδωνη Γεωργιάδη καθώς του καταλογίζουν,όπως επισημαίνεται, ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος πάντως επιθυμεί τη μετακίνηση του σε άλλο υπουργείο και δη στο Πολιτισμού. Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο που διακινείται αφορά στην μη αξιοποίηση του νυν Υπουργού Υγείας στο νέο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει μετά τον ανασχηματισμό. Για τον υπουργικό θώκο όμως στο Πολιτισμού ενδιαφέρονται τόσο ο αποτυχών υποψήφιος δήμαρχος Άρης Σπηλιωτόπουλος όσο και ο νυν  υπουργός  Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος δηλώνει ότι δεν έχει ολοκληρώσει το έργο του.

Στην κυβέρνηση εισέρχεται κατά πάσα πιθανότητα ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο ίδιος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Υπουργείο  Ανάπτυξης ωστόσο θεωρείται πιθανότερη η υπουργοποίησή του στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο οποίο έχει διατελέσει στο παρελθόν υφυπουργός. Οι πιο πιθανοί να φύγουν από την κυβέρνηση ή να μετακινηθούν είναι ο Χαράλαμπος Αθανασίου  από το υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Νίκος Δένδιας  από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (ο ίδιος ζήτησε να μετακινηθεί και  ορισμένοι τον θέλουν στο Ανάπτυξης) καθώς και ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς νεοδημοκράτες με τη στήριξη που παρέσχε στο πρόσωπο του κ Μώραλη στον δήμο του Πειραιά. Τέλος την υπουργοποίησή του αναμένει σε οποιοδήποτε υπουργείο ο Μάκης Βορίδης.

By