Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γερμανία – Ιταλία στηρίζουν τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές

«Ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η προέλαση των τζιχαντιστών»

iraqA

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ δήλωσε σήμερα ότι υποστηρίζει τα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους γιατί αυτός είναι, προς το παρόν, ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η προέλασή τους.

«Βραχυπρόθεσμα οι αεροπορικές επιδρομές φαίνονται να είναι ο μοναδικός τρόπος να αποφευχθεί η προέλαση (του ΙΚ) και να ανοίξουν δρόμοι διαφυγής», ανέφερε ο Σταϊνμάγερ.

«Τώρα πρέπει να αποφευχθεί μια γενοκτονία και να ελευθερωθούν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί σε αυτή την φοβερή κατάσταση», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα ο Γερμανός ΥΠΕΞ είχε επικρίνει έντονα το ΙΚ και είχε σημειώσει ότι οι σουνίτες, οι σιίτες και οι Κούρδοι του Ιράκ θα πρέπει να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να συμφωνήσουν σε μια νέα κυβέρνηση προκειμένου να σταματήσει η προέλαση των ισλαμιστών μαχητών στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Και η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την υποστήριξή της στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές.

«Πρέπει να προστατεύσουμε τους ιρακινούς πολίτες και κυρίως του χριστιανούς και τους Γεζίντι που διώκονται» από τους τζιχαντιστές, αλλά και «να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες των κουρδικών πολιτοφυλακών πεσμεργκά ενάντια στην προέλαση του Ισλαμικού Κράτους», ανακοίνωσε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι.

Για τους λόγους αυτούς «συμφωνούμε με την επιλογή του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να επέμβει», καταλήγει.

By