Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για έναν «μεγάλο συνασπισμό»

Στις 14 Οκτωβρίου ο δεύτερος γύρος

GermanParliament

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άρχισε σήμερα στο Βερολίνο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), τις διερευνητικές συνομιλίες με αντιπροσώπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για να επιχειρηθεί ο σχηματισμός ενός κυβερνητικού συνασπισμού.

Νικήτρια των βουλευτικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου, η Μέρκελ, συνοδευόμενη από αντιπροσώπους της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) και του αδελφού της κόμματος στη Βαυαρία, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), έφθασε στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) στο χώρο όπου διεξήχθησαν οι συζητήσεις, ένα κτίριο παράρτημα της Μπούντεσταγκ (κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου) στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του SPD, ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην οποία μετέχει ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο αποτυχών αντίπαλος της καγκελαρίου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Η σημερινή συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά από τρεις ώρες ενώ οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διερευνητικές συνομιλίες τους.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί στις 14 Οκτωβρίου.

Η ανακοίνωση περί συνέχισης των διερευνητικών επαφών δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά από πολλούς θεωρείται ένδειξη ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Γερμανίας ενδέχεται να έχουν βρει κοινό έδαφος για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Η Άντρεα Μαρία Νάλες, μέλος της αντιπροσωπείας του SPD, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν ορισμένα από τα θέματα για τα οποία οι δύο πλευρές έχουν παρόμοιες απόψεις αλλά και θέματα στα οποία η πολιτική τους διαφέρει, όπως είναι το φορολογικό.

«Προσδιορίσαμε ορισμένα σημεία σύγκλισης αλλά συζητήσαμε επίσης για τις διαφορές μας και επομένως απαιτούνται περαιτέρω συνομιλίες», είπε η Νάλες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By