Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γερμανία – Ολλανδία υπέρ της αποστολής όπλων στο Ιράκ

Στους Κούρδους μαχητές και τους Ιρακινούς στρατιώτες που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών

iraq-jihad

Η Ολλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμβάλει στο να δοθούν όπλα στους Κούρδους μαχητές και τους Ιρακινούς στρατιώτες που πολεμούν κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, όπως ανακοίνωσε η Ολλανδική κυβέρνηση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στον ιρακινό και στον κουρδικό στρατό. Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται και υποστηρίζει τις σκέψεις των εταίρων της που οπλίζουν τον περιφερειακό κουρδικό στρατό με την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης», τονίζει η ανακοίνωση.

«Εάν η τρέχουσα απειλή για την ασφάλεια συνεχιστεί η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η Ολλανδία να συμβάλει» στον εξοπλισμό του κουρδικού και του ιρακινού στρατού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία επικαλείται τα πρακτικά μιας επιτροπής του κοινοβουλίου την 11η Αυγούστου.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ υποστηρίζει ανοιχτά πλέον το αίτημα για παροχή οπλισμού στο Ιράκ με πιθανότερο παραλήπτη τους Κούρδους μαχητές και δεν κάνει λόγο απλώς για «πιθανό ενδεχόμενο».

Ενώ χθες μιλούσε ακόμη για τη «δυνατότητα» αποστολής όπλων στο βόρειο Ιράκ, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ εκφράζεται σήμερα ανοιχτά υπέρ της αποστολής. Μιλώντας το πρωί στη γερμανική τηλεόραση ο κ. Σταινμάιερ δήλωσε ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τώρα το Κουρδιστάν μόνο του και να παρακολουθούμε, πως σφάζονται οι άνθρωποι. Εάν παραμείνει απειλητική η κατάσταση», σημείωσε ο υπουργός, «τότε θα πρέπει να στείλουμε και όπλα».

Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς ότι μια τέτοια δήλωση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών έγινε χωρίς να έχει πάρει προηγουμένως το «πράσινο φως» από τη Γερμανίδα καγκελάριο. Πολιτικοί αναλυτές παραπέμπουν άλλωστε σε παλιότερες δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Σε δημόσια ομιλία της τον περασμένο χρόνο η καγκελάριος είχε υπογραμμίσει ότι δεν χρειάζεται όταν στέλνεις όπλα σε μια περιοχή να στείλεις και στρατιώτες.

Το ζητούμενο είναι, κατά την καγκελάριο, να δοθεί σε κράτη «που θεωρούνται έμπιστα» η δυνατότητα «να μεριμνούν μόνα τους για την ασφάλεια στην περιοχή τους». Οι ίδιοι αναλυτές επισημαίνουν ακόμη ότι για την εξαγωγή όπλων στο Ιράκ υπάρχει προηγούμενο. Από το 2010 ως το 2012 η Γερμανία εξήγαγε στο Ιράκ μεταξύ άλλων πολεμικά ελικόπτερα, παρά το ισχύον διεθνές εμπάργκο όπλων, το οποίο όμως επιτρέπει εξαιρέσεις.

Η Άνγκελα Μέρκελ, και αυτό εξηγεί την αποχή της από την τρέχουσα δημόσια συζήτηση, θα πρέπει να λάβει υπόψη και τις αντίθετες απόψεις, οι οποίες δεν εκφράζονται μόνον εντός των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και από σημαντικά στελέχη του ίδιου της του κόμματος.

By