Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Συνθήκες «σύγχρονης δουλείας» και στη Γερμανία

Ωρομίσθια από 3 έως 6 ευρώ και μισθοί που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ

euromoneyΣοκ προκαλούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ζει και εργάζεται ένα μέρος του ανθρώπινου δυναμικού στη Γερμανία. Οι υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον στην μεγαλύτερη οικονομία της Eυρωζώνης αποδείχθηκαν απατηλές.

Οι εργάτες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με διαμονή σε κοιτώνες των 5 ατόμων, εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς.

«Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρόκειται για ανθρώπους που δουλεύουν σε γερμανικές εταιρίες και πρέπει να τους συμπεριφέρονται ανθρώπινα καθώς και να έχουν εργασιακή εκπροσώπηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας.

Στη Γερμανία ο κατώτατος μισθός δεν είναι θεσμοθετημένος. Εδώ όλα επιτρέπονται. Ωρομίσθια από 3 ως 6 ευρώ και μισθοί που δύσκολα φθάνουν τα 500 ευρώ αποτελούν συχνό φαινόμενο ιδιαίτερα σε τομείς, όπως η αγορά του κρέατος. Με τον τρόπο αυτό, η χώρα διαθέτει τα προϊόντα της σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν εργάζονται μόνο οι μετανάστες, αλλά περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι.

Οι εργοδότες μπορούν να στέλνουν τους εργαζομένους «χαμηλού κόστους» και σε άλλες περιφέρειες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει τον αριθμό των εργαζομένων αυτών στο 1,5 εκατομμύριο.

Η εκμετάλλευση του ανθρώπινου δυναμικού αποκαλείται από πολλούς «σύγχρονη δουλεία». Η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αποτελεσματικά. Η εναρμόνιση του εργατικού δικαίου είναι περίπλοκη υπόθεση. Μια ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση σε ορισμένους τομείς της οικονομίας μπαίνει πάνω από την τύχη αυτών των ανθρώπων.

«Αν μια επιχείρηση παράγει δικά της προϊόντα, αν αγοράζει κάποιες υπηρεσίες ή αγαθά, αυτό είναι μέρος της επιχειρηματικής ελευθερίας, που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Ο νομοθέτης δεν μπορεί να κάνει πολλά για να το αλλάξει. Στη συζήτηση αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οι παράγοντες του ακτιβισμού και της προεκλογικής εκστρατείας», δηλώνει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχάνων Τροφίμων.

Προεκλογική περίοδος ή μη, το πρόβλημα είναι υπαρκτό στη Γερμανία. Πριν από λίγους μήνες η Amazon εκτέθηκε μετά την προβολή ντοκιμαντέρ για τις συνθήκες εργασίας στις μονάδες παραγωγής της. Οι εργαζόμενοι δούλευαν υπό το άγρυπνο βλέμμα ιδιωτικών φρουρών.

Πηγή: euronews

(Visited 1 times, 1 visits today)
By