Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γερμανία: Τελειωμένο το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων

«Στις σχέσεις με την Ελλάδα, τα σημαντικά είναι στο μέλλον» τονίζει το Βερολίνο

Foreign_Office_Building_dpa

«Το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945» υποστήριξε ο Μάρτιν Σέφερ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Με την άρνηση αυτή, η Γερμανία απάντησε στην προσφυγή της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης ζητούν «ηθική δικαίωση» αλλά και την επιστροφή των λύτρων που είχαν καταβληθεί το 1943 για την απελευθέρωση των χιλιάδων Εβραίων που υποχρεώθηκαν σε καταναγκαστικά έργα από τους Ναζί.

«Περίπου 10.000 άνδρες υποχρεώθηκαν να εργαστούν για την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαβίδ Σαλτιέλ.

Η γερμανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι είχε επαφές με την Αθήνα και με την εβραϊκή κοινότητα για το θέμα αυτό, χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία.

«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, σημειώνοντας ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα έχει ρυθμιστεί από το 1945.

«Η γερμανική κυβέρνηση υπογράμμιζε ανέκαθεν ότι έχουμε πλήρη συνείδηση των ιστορικών ευθυνών της Γερμανίας για τα εγκλήματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο εκπρόσωπος κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ωστόσο «στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, πιο σημαντικά είναι τα θέματα που αφορούν το μέλλον», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σέφερ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι το Βερολίνο πρότεινε «μελλοντικά σχέδια με την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης», χωρίς να προσδιορίσει ποια είναι αυτά.

By