Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γεωργιάδης: Aν είχαν εμβολιασθεί όσοι έπρεπε, δεν θα είχαμε έξαρση της γρίπης

Στην έλλειψη εμβολιασμού απέδωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης την έξαρση που παρουσιάζει η εποχική γρίπη, τονίζοντας ότι πλέον διατίθενται δωρεάν τα αντιγριπικά

emvoliasmos610_111113

«Τα εμβόλια είναι θέμα της αγοράς και του ΕΟΦ που την ελέγχει. Κάθε Μάρτιο και Απρίλιο γίνεται η παραγγελία για την εισαγωγή των εμβολίων, βάσει του τι καταναλώσαμε την προηγούμενη χρονιά. Στην Ελλάδα υπάρχει μία πολύ μεγάλη και σίγουρα πολύ λανθασμένη αντιεμβολιαστική νοοτροπία. … Από αυτούς που έπρεπε να εμβολιαστούν κατά την εμβολιαστική περίοδο, δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε οι μισοί. … Οχι ότι εμβολιάστηκαν λιγότεροι, έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από πέρυσι», είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης στον Αντ1 το πρωί της Τετάρτης.

«Δεν εμβολιάζονται, κακώς, την ώρα που πρέπει όλοι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν. Επειδή δεν εμβολιάζονται, οι εταιρείες δεν φέρνουν πολλά εμβόλια γιατί «τους μένουν στα ράφια» και τα πετάνε, και τώρα που προέκυψε η κρίση και τα χρειαστήκαμε, δεν έχουμε … Ο γιατρός που λέει σε κάποιον να εμβολιαστεί τώρα, θα έπρεπε να του το έχει πει από τον Οκτώβριο … την έξαρση δεν θα την είχαμε εάν είχαν εμβολιαστεί αυτοί που έπρεπε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, για να προσθέσει ότι «πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε Οκτώβριο – Νοέμβριο 3 εκατ. Ελληνες πρέπει να εμβολιάζονται».

Οσον αφορά το τι μπορεί να γίνει τώρα, ο κ.Γεωργιάδης σημείωσε ότι «υπάρχει κρατικό απόθεμα σε εμβόλια, γι” αυτούς που θα το χρειαστούν οπωσδήποτε … έχουμε και τεράστια ποσότητα αντιιικών φαρμάκων, τα οποία έχουμε μοιράσει σε όλα τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και σε όλα τα μεγάλα φαρμακεία δωρεάν. Κάποιος ο οποίος αισθάνεται ότι έχει κολλήσει γρίπη μπορεί να πάρει αντιιικό φάρμακο δωρεάν. Το αντιιικό παίζει το ρόλο του εμβολίου, κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά. Υπάρχουν τεράστιες ποσότητες, είμαστε υπερκαλυμμένοι».

«Δεν πρέπει να έχουμε πανικό μεν, θα πρέπει να μας γίνει μάθημα και του χρόνου στην εμβολιαστική περίοδο να εμβολιαστούν όλοι όσοι πρέπει. Γιατί όταν δεν εμβολιάζονται, διευρύνεται η γρίπη και χτυπάει και άλλους ανθρώπους. Είναι και ευθύνη σου να το κάνεις. Ολη αυτή η παραφιλολογία κατά των εμβολίων έχει βλάψει τον πληθυσμό μας, πρέπει να την σταματήσουμε επιτέλους και να εμβολιαζόμαστε όπως και οι υπόλοιποι», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε περισσότερα νέα για το θέμα της εποχικής γρίπης

By