Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας φαντασιώνεται ότι είναι σέρφερ

Αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα- Τι λέει για το «σαλάμι»

adonis

στον Κωνσταντίνο Αγγελάκη 

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο καυτό θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα έχουν αίσιο τέλος εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης σε αποκλειστική συνέντευξη του στο thepaper. «Μπορεί στο Eurogroup να μην έχουμε την τελική συμφωνία, πιθανώς να έχουμε μια ενθάρρυνση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων» επισημαίνει χαρακτηριστικά κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει το σενάριο ότι η τρόικα θα φύγει από την Αθήνα, χωρίς τελική συμφωνία,  αλλά με μια θετική δήλωση.

Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα και στο αλκοόλ αφού προηγουμένως τεθεί σε εφαρμογή η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου από το υπουργείο Οικονομικών.  Ερωτηθείς για την ατάκα με το «σαλάμι» και τον Πολ Τόμσεν, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «οι μεταρρυθμίσεις θέλουν και ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης». Τέλος, βλέπει πρωτιά της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας φαντασιώνεται ότι είναι σέρφερ του λαϊκού κινήματος.

Χαρακτηρίσατε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τα ευρώ στα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ ως φάουλ.  Μήπως θα έχουμε κάποια «υποχώρηση» από την πλευρά σας, και θα δούμε κάποιον άλλο φόρο αλλού;

H ιδέα του εισιτηρίου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή στα κέντρα υγείας είναι παλιά. Έχει ξεκινήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 90- ακόμα και επί δραχμής. Επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη καθιερώθηκε γενικό εισιτήριο στα εξωτερικά νοσοκομεία των ιατρείων και στα κέντρα υγείας του ΕΣΥ, δηλαδή στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (3 ευρώ). Και επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, το 2011, το 3 ευρώ έγινε 5 ευρώ. Ψηφίσαμε ένα νόμο, στον οποίο μετατρέπουμε νομικά τα πρώην πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ σε κέντρα υγείας του ΠΕΔΥ. Άρα, υιοθετούμε συνολικά τη νομοθεσία του ΕΣΥ (βαθμολόγιο, μισθολόγιο, ωράριο) άρα και το εισιτήριο των 5 ευρώ. Αν θα θέλαμε να μην ισχύσει το 5 ευρώ, θα έπρεπε και πρέπει να το βγάλουμε και να αλλάξουμε το νόμο του ΕΣΥ, καθώς ισχύει με το νόμο του Ανδρέα Λοβέρδου ως υπουργού Υγείας και του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού.

Όταν κάναμε το νόμο του ΠΕΔΥ έχουμε προβλέψει μεταβατικό διάστημα μέχρι 31 /12/14. Άρα έχουμε χρόνο να αποφασίσουμε μέχρι τότε, εάν θα το κρατήσουμε, εάν θα το αυξήσουμε, εάν θα το μειώσουμε, ή αν θα το βγάλουμε, που θα εφαρμόζεται και πως θα εφαρμόζεται. Εάν δεν κάνουμε τίποτα μέχρι την 1/1/ 15 το εισιτήριο τίθεται σε ισχύ. Δυστυχώς, στην εκπομπή (Μega) δεν τα εξήγησα όλα αυτά τόσο αναλυτικά, τα θεώρησα περίπου αυτονόητα και επέλεξα να μιλήσω για την μεγάλη μεταβολή, που αφορά στους ανασφάλιστους. Το γεγονός ότι δεν τα εξήγησα με την σαφήνεια που έπρεπε, είχε ως αποτέλεσμα να παρερμηνευτεί η δήλωση μου, καθώς θεωρήθηκε ένας καινούργιος φόρος – ένα καινούργιο χαράτσι, όπως ακούστηκε. Προκάλεσε την ανακοίνωση, αρχικά, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και στη συνέχεια την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η οποία πυροδότησε όλη αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχει, λοιπόν, ούτε αναδίπλωση, ούτε θεσμοθέτηση. Υπάρχει το νομικό καθεστώς που σας εξήγησα και έχουμε το νομικό περιθώριο μέχρι το τέλος του χρόνου, αναλόγως της εξελίξεως του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εάν θα το κρατήσουμε ή αν θα το αφαιρέσουμε.

farmaka

Tην επόμενη εβδομάδα έχουμε 48ωρη απεργία στα φαρμακεία για το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). Τελικά, ποια θα είναι η στάση σας σε αυτό το θέμα;

Με την τρόικα είμαστε σε μια εν εξελίξει διαπραγμάτευση. Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου έλεγε ότι πρέπει να στηρίξουμε την πολιτική που εισηγείται ο υπουργός Υγείας. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι την Δευτέρα θα έχουμε καταλήξει με τον τρόικα στην πρόταση που έχουμε εισηγηθεί, η οποία είναι λογική και δίνει την ελευθερία στους φαρμακοποιούς να αποδείξουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων και, άρα να καταρρίψουν το βασικό επιχείρημα της τρόικας ότι λειτουργούν μεταξύ τους σε συνεννόηση και, επομένως, δεν επιτρέπουν την ελεύθερη αγορά. Θέλω να τους δώσω την ευκαιρία να αποδείξουν ότι αυτό που λέει η τρόικα δεν ισχύει και να προχωρήσουμε στην δημιουργία συνθηκών ελεύθερης αγοράς στην κατηγορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), αλλά εντός του κλάδου των φαρμακοποιών.

Σε περίπτωση που η τρόικα επιμείνει;

Είμαι αισιόδοξος.

Οι αιτήσεις των γιατρών για το ΠΕΔΥ ήταν τελικά ελάχιστες….

Οι αιτήσεις των γιατρών είναι ακριβώς όσες έχουμε υπολογίσει. Και εδώ υπάρχει ένα δεύτερο σημείο μεγάλης παρεξήγησης. Ως υπουργός Υγείας, είχα εκφράσει δημοσίως την εκτίμηση μου ότι θα έρθουν περίπου οι μισοί- όπερ και εγένετο. Αντιθέτως, οι συνδικαλιστές γυρνούσαν τα κανάλια και τα δελτία ειδήσεων και υποστήριζαν ότι όλοι θα κάνουν αίτηση. Έρχεται το πλήρωμα του χρόνου και αποδεικνύεται ότι είχε δίκιο ο υπουργός και είχαν άδικο οι συνδικαλιστές. Τώρα, ακούω το δεύτερο επιχείρημα- ότι γύρισαν την πλάτη οι γιατροί στον υπουργό. Από την αρχή, που σχεδιάζαμε την μεταρρύθμιση, φαίνεται πως όλοι μας οι υπολογισμοί ήταν ακριβείς.

Και θα έχουμε και νέες προσλήψεις;

Ήδη, βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  Ξεκινάμε με προσλήψεις περίπου 500 επικουρικών γιατρών, τόσους χρειαζόμαστε για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και με την πρόσληψη περίπου 1.000 οικογενειακών γιατρών.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη φημολογία για έναν καινούργιο φόρο στα καπνικά προϊόντα υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Τι γίνεται με αυτό το θέμα;

Είναι ο λεγόμενος φόρος της «αμαρτίας», έτσι λέγεται στο εξωτερικό. Είναι ένας ειδικός φόρος που μπαίνει στα τσιγάρα και στα ποτά. Και τα έσοδα του πηγαίνουν αποκλειστικά στο υπουργείο Υγείας. Δεν είναι ελληνικός φόρος- ισχύει σ” όλο τον δυτικό κόσμο. Η λογική αυτού του μέτρου είναι ότι κάποιος που εις γνώσιν του επιβαρύνει την υγεία του, καπνίζοντας και πίνοντας, οφείλει να πληρώσει παραπάνω από τον άλλο, ο οποίος επιλέγει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Επομένως, η λογική αυτού του φόρου είναι, ότι αυτός που επιλέγει να βλάψει την υγεία του, ενώ το ξέρει, και αναμένεται να κοστίσει στο μέλλον στο σύστημα περισσότερα λεφτά,  πρέπει να πληρώσει εκ των προτέρων την παραπάνω αναλογία δι αυτού του φόρου.

Αυτός ο φόρος δεν είναι επί της παρούσης στην Ελλάδα, γιατί πριν βάλεις αυτόν τον φόρο, πρέπει να ελέγξεις το λαθρεμπόριο. Ο μόνος τρόπος για να ελέγξεις το λαθρεμπόριο είναι η ηλεκτρονική ιχνηλάτηση τσιγάρων και ποτών. Ο σχετικός διαγωνισμός, απ” ότι ξέρω, έχει μπει ήδη στο μνημόνιο του υπουργείου Οικονομικών και θα ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου του 2014. Πρώτα θα κάνεις την ιχνηλάτηση για να ξέρεις ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει λαθραίο πακέτο τσιγάρων ή λαθραίο αλκοόλ και μετά, πράγματι, θα βάλεις αυτό το φόρο.

Άρα, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε νέο φόρο;

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά. Δεν έχει  νόημα να βάλεις το φόρο πριν την ιχνηλάτηση.

embolio-gripi-700x437

Οι νεκροί από την γρίπη έχουν φθάσει τους 79. Μήπως είχαμε ελλιπή ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ;

Το κράτος έχει κάνει τα πάντα. Φέτος, υπήρχε μια έξαρση της επιδημίας της γρίπης σ” όλο τον ευρωπαϊκό νότο. Είναι ένα φαινόμενο, για το οποίο δεν μπορείς να προβλέψεις πότε θα γίνει έξαρση. Μετά την πανδημία του 2009 είναι η αμέσως μεγαλύτερη έξαρση της γρίπης στην Ευρώπη. Το υπουργείο Υγείας δέχθηκε κατηγορίες ότι δεν εμβολιάστηκε ο πληθυσμός, ωστόσο,  τα επίσημα στοιχεία– που είναι στην διάθεση του οποιοδήποτε τα ζητήσει- δείχνουν ότι έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα 200.000 Έλληνες περισσότεροι από πέρυσι. Την προηγούμενη χρονιά είχαμε τα μισά θύματα. Όμως, πέρυσι δεν είχαμε έξαρση της γρίπης στο ίδιο βαθμό με φέτος. Υπάρχει, εδώ, όμως, ένα κομβικό σημείο. Επιστήμονες λένε ότι για να υπάρχει φράγμα- για να «αποτρέψεις» την επιδημία- πρέπει να εμβολιάσεις  περίπου 3 εκατ. πληθυσμού. Εμείς εμβολιάσαμε πέρυσι 1.200.000 και φέτος έχουμε εμβολιάσει 1.400.000. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε φθάσει ποτέ στον αριθμό του φράγματος.

Την εποχή της πανδημίας είχαμε φθάσει 1.900.000, δηλαδή, πάλι κάτω από το φράγμα. Αυτό συνέβη γιατί είχε επικρατήσει, δυστυχώς, στη χώρα μας μια αντιεμβολιαστική νοοτροπία. «Το εμβόλιο της γρίπης είναι επικίνδυνο, είναι παιχνίδι των εταιρειών,  είναι παιχνίδι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας» είναι μερικά απ’ όσα υποστήριξαν οι γιατροί στις τηλεοράσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δίχασαν την κοινή γνώμη και ένα μεγάλο τμήμα των ανθρώπων που θα έπρεπε να κάνουν εμβόλια, δηλαδή, των ευπαθών και των επικίνδυνων ομάδων, που δεν εμβολιάστηκαν.

Για παράδειγμα, στην ειδική κατηγορία των γιατρών, τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ δείχνουν ότι οι ίδιοι, έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό λιγότερο από 10%. Είναι και ευθύνη του υπουργείου Υγείας να διοργανώσει μια σωστή καμπάνια το επόμενο έτος που να προτρέπει ότι πρέπει να κάνουμε το εμβόλιο. Δεν μπορώ εγώ ως υπουργός να πάω να βάζω κάποιον με το ζόρι να κάνει το εμβόλιο. Παράλληλα, έχουμε εφοδιαστεί εγκαίρως με αντιϊκά φάρμακα, τα οποία  τα έχουμε μοιράσει δωρεάν παντού. Όποιος θέλει παίρνει αντιϊκό φάρμακο. Δεν λέω ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα.

Επειδή γίνεται όλη αυτή η συζήτηση για τους θανάτους:  Δεν θέλω να aναφέρω συγκεκριμένες χώρες, γιατί δεν θέλω να δυσφημήσω καμία. Υπάρχουν και κράτη με διπλάσιο αριθμό νεκρών γιατί αυτό ήταν το φαινόμενο της εποχής- ήταν μια επιδημία, την οποία δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Αν γνωρίζαμε το γεγονός της επιδημίας και έπρεπε να πείσουμε τον κόσμο νωρίτερα, πιθανόν, να είχαμε καλύτερα αποτελέσματα, αλλά δυστυχώς, είχαμε αυτή την κατάσταση. Από πλευράς του κράτους να ξέρετε ότι έχουν γίνει όλα εγγράφως. Και οι εγκύκλιοι και οι έλεγχοι και εντολές της κα Ζέτας Μακρή, που είναι η αρμόδιας υφυπουργός,  και του ΕΟΦ.

H τακτική των αιφνιδιαστικών ελέγχων στα νοσοκομεία έχει ωφελήσει τελικά τον πολίτη;

Πιστεύω πως ναι, έχει ωφελήσει πάρα πολύ τους πολίτες.

Θα συνεχίσετε;

Φυσικά, και συνεχίζω. Στα media συνηθίζουμε να βγάζουμε το αρνητικό. Κάθε μέρα το ΕΣΥ μπορεί να έχει πολλές επιτυχίες. Μια αποτυχία, όμως, θα γίνει πρώτη είδηση. Επισκέπτομαι  νοσοκομεία κάθε εβδομάδα, χωρίς να έχω μαζί μου κάμερες. Με βλέπουνε, με αγκαλιάζουνε, άλλοι μου ζητάνε αυτόγραφο, άλλοι μου λένε τα παράπονα τους. Δεν γίνεται καμία φασαρία. Άμα το ξέρουν από πριν ότι πρόκειται να πάω, μαζεύονται το ΠΑΜΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και γίνεται πρώτο θέμα στις ειδήσεις ως «ανεπιθύμητος ο Γεωργιάδης».

Απομένουν λίγα 24ωρα για το Εurogroup. Πιστεύετε ότι θα έχουμε ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων;

Εάν η Ελλάδα δεν τα βρει με την τρόικα και η τρόικα με την Ελλάδα και δεν πάρουμε μέχρι το τέλος Μαΐου τα χρήματα που πρέπει να πάρουμε για να πληρώσουμε τα ομόλογα που πρέπει να πληρώσουμε  (περίπου 11 δις ευρώ), τότε,  η Ελλάδα χρεοκοπεί. Εάν η χώρα χρεοκοπήσει, εμείς θα καταστραφούμε και οι δανειστές μας θα χάσουν τα λεφτά τους. Προσωπικά, θεωρώ παντελώς αδιανόητο να συμβεί είτε το ένα, είτε το άλλο, και σας λέω ότι συμφωνία τελικώς θα υπάρξει. Τώρα, είμαστε στη φάση της διαπραγμάτευσης, μπορεί στο Eurogroup να μην έχουμε την τελική συμφωνία, πιθανώς να έχουμε μια ενθάρρυνση για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Στο τέλος, όμως, θα υπάρξει συμφωνία.

Philippos Messinis
Philippos Messinis

Τι προσπαθούσατε να εξηγήσετε στον Πολ Τόμσεν με το «σαλάμι»;

Προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι οι μεταρρυθμίσεις θέλουν και ένα βαθμό κοινωνικής συναίνεσης και άρα δεν μπορούν να γίνονται όλες μαζί. Το κάθε πράγμα πρέπει να γίνεται στον κατάλληλο χρόνο.

Το καλοκαίρι τελειώνει το μνημόνιο. Δημοσιεύματα από τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας, με ευνοϊκότερους όρους. Βλέπετε  και άλλο μνημόνιο ενόψει;  

Πιστεύω ότι η εποχή που έμεινε γνωστή στην ιστορία μας ως το «μνημόνιο» φθάνει στο τέλος της.

Έχετε υποστηρίξει ότι εάν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα θα καταστραφεί σε δέκα μέρες, ενώ την ίδια ώρα βλέπουμε το ξεχαρβάλωμα δημόσιων αγαθών. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα;

Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα ξεχαρβάλωμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ήταν ποτέ η υγεία στην Ελλάδα δωρεάν; Ακούω συνέχεια ότι ο Γεωργιάδης εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Ξέρετε ότι έχουμε την μεγαλύτερη ιδιωτική αγορά υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εγώ την έκανα; Εγώ είμαι εδώ οχτώ μήνες. Πρόλαβα και έκανα  την μεγαλύτερη αγορά ιδιωτικής υγείας στην ΕΕ; Όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσαν αυτοί που με κατηγορούσαν ότι εξυπηρετώ ιδιωτικά συμφέροντα, ομνύουν, ταυτόχρονα, την δημόσια δωρεάν υγεία και, ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως η υγεία γίνεται και ιδιωτική και όχι δωρεάν. Εγώ, απλώς, έχω επιλέξει να μην κοροϊδεύω τον κόσμο.

Εάν θες δημόσια και δωρεάν υγεία, θα έχεις μεγάλη ιδιωτική υγεία και καθόλου δωρεάν. Εάν θες δημόσια και όχι δωρεάν, θα έχεις δημόσια με πολύ μικρές συμμετοχές. Δημόσιο και τζάμπα, οδηγεί στο ιδιωτικό γιατί θα σημαίνει πρακτικά πολύ χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών. Επομένως,  επειδή εσύ θες να βρεις την υγειά σου, αν έχεις λεφτά θα την πληρώσεις την υγειά σου και θα πας με τον ιδιώτη. Άρα, όποιος υπερασπίζεται το δημόσιο σύστημα, στα αλήθεια, και όχι το ιδιωτικό, πρέπει να είναι σφόδρα αντίθετος του εντελώς δωρεάν.

Προχθές, είχαμε μια κόντρα στην Βουλή με αφορμή το βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα, το οποίο προλογίζει το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γιαννόπουλος από την συνιστώσα «ΡΟΖΑ». Πιστεύετε ότι ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρουν» με την τρομοκρατία;  

Το μεγάλο πρόβλημα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να το μετατρέψει σε ενιαίο κόμμα, είναι προφανές ότι έχει υποστεί εσωκομματικό Βατερλώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα ενιαίο πράγμα. Ο κ. Τσίπρας  μπορεί προσωπικά να είναι αντίθετος με την τρομοκρατία. Δυστυχώς για εμάς, για τον ελληνικό λαό, εννοώ, ο κ. Τσίπρας δεν ελέγχει όλο τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι, απολύτως, προφανές ότι ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεξέλεγκτες από τον πρόεδρο του και, σίγουρα, υποστηρίζουν τους τρομοκράτες.

Έχω διαβάζει στην «Αυγή», άρθρο στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί είναι σωστό να καίμε το βιβλιοπωλείο του Γεωργιάδη. Μου αρέσει η ελευθερία των ιδεών και η Δημοκρατία, αλλά μέχρι κάποιος σηκώσει μια μολότοφ και κάψει ένα μαγαζί, μπορεί να έχει όποια ιδέα θέλει. Έως ότου πάρει ένα πιστόλι και σκοτώσει τον διπλανό του στο όνομα της επανάστασης, μπορεί να έχει όποια ιδέα θέλει.  Αλλά όταν σηκώσει το πιστόλι και πετάξει την μολότοφ, τότε, οι πράξεις αυτές δεν είναι πια ιδέες, είναι κάτι άλλο.

Η εκτίμηση σας για την πορεία της ΝΔ στις επικείμενες εκλογές ;

Η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές. Θα είναι πρώτο κόμμα.

syriza800_201113

Σε περίπτωση, όμως, που πάρει μικρά ποσοστά δεν θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις, όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Όταν ήρθα στο υπουργείο μετά από ένα μήνα ο κ. Τσίπρας άρχισε να λέει ότι θα γίνει η κατάρρευση της ΝΔ, το Σεπτέμβριο, από τους χώρους της υγείας και της παιδείας. Είδατε καμία κατάρρευση; Μετά έλεγε ότι θα έχουμε την διάλυση της ΚΟ της ΝΔ. Είδατε καμία διάλυση; Τώρα, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στην καινούργια φαντασίωση του. Νομίζει ότι είναι σέρφερ και είναι σε κάποιο κύμα λαϊκής απαίτησης να έρθει και να γίνει πρωθυπουργός. Αντικειμενικά μιλώντας, βλέποντας τις δημοσκοπήσεις, παρατηρείτε κάποιο κύμα; Συγγνώμη, δηλαδή, λαϊκό κύμα  αλλαγής της κυβέρνησης είναι να προηγείσαι σε μια δημοσκόπηση με 0.5% ή 1%. Που φάνηκε αυτό το κύμα στους δικηγόρους και τους μηχανικούς; Μα τι σόι κύμα είναι αυτό κρυφό; Ντροπαλό; Κανένα κύμα δεν υπάρχει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει από τώρα να εξηγήσει γιατί θα χάσει στις ευρωεκλογές. Ήδη, αν δείτε, στη συνέντευξη του στο «Βήμα» επειδή δεν είναι χαζός, είναι έξυπνος, είπε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μετράνε. Δηλαδή, ο κ. Τσίπρας ξεκινάει τις εκλογές υποστηρίζοντας πως «μετράει το πρώτο ημίχρονο, αλλά δεν μετράει το δεύτερο». Αυτό δεν γίνεται. Προφανώς, είδε τις δημοσκοπήσεις και παρατήρησε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές-  αν κάποιο στέλεχος περάσει στο δεύτερο γύρο θα είναι θαύμα, δεν το πολυβλέπω- και έριξε λευκή πετσέτα. Όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές θα κάνει κάποια δήλωση τύπου «μας πολεμάει το κατεστημένο και τα media» και γι αυτό το κύμα θα αναβληθεί.

Γιατί αρνηθήκατε, όπως έλεγαν πληροφορίες που ποτέ δεν διαψεύστηκαν, την υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Αττικής;

Δεν μου έγινε ποτέ επίσημη πρόταση από τον Πρωθυπουργό να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης της ΝΔ στην Αττική.

Πιστεύετε ότι θα στοιχίσουν στη ΝΔ τα αντάρτικα που είδαμε σε Αθήνα, Πειραιά και Κεντρική Μακεδονία;

Έχω μια γενική άποψη και την έχω τηρήσει μέχρι στιγμής στη ζωή μου. Η συμμετοχή σ” ένα κόμμα γίνεται εθελοντικά. Εσύ επιλέγεις αν θες να είσαι σε ένα κόμμα. Αν δεν θες, μπορείς να αλλάξεις.  Αλλά όσο είσαι σ’ αυτό, πρέπει να πειθαρχείς, γιατί το κόμμα είναι μια συντεταγμένη ομάδα, έχει ιεραρχία. Κατά συνέπεια, ή λες συμφωνώ σε γενικές γραμμές, στα σημαντικά, και είμαι μέσα, δηλαδή, πειθαρχείς ή λες έχω αξιακές διαφορές, και δεν μπορώ να συμφωνήσω. Όταν σου λένε να κάνεις πράγματα που δεν τα πιστεύεις, τότε,  αλλάζεις παράταξη. Η ιδέα, όμως, να είσαι σε ένα κόμμα και να κάνεις του κεφαλιού σου, είναι επιζήμια.

Την επόμενη εβδομάδα συζητείται στη Βουλή η άρση ασυλίας για τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ενώπιον του νόμου. Ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης; Ενώπιον του νόμου ή εκτός του νόμου;

Απορώ πως γίνεται αυτή η συζήτηση ως προς την άρση ασυλίας. Εμείς έχουμε αποφασίσει ως Βουλή ότι όταν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία για άρση ασυλίας που αφορά σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα πλην της ασκήσεως του πολιτικού σου έργου, η ασυλία αίρεται. Έχεις, λοιπόν, έναν εισαγγελέα που λέει ότι κατηγορώ αυτούς τους βουλευτές γιατί συμμετείχαν σε μια οργάνωση που έκαναν απειλές, εκβιασμούς, ξυλοδαρμούς. Δεν είμαι δικαστής και δεν ξέρω αν αυτές οι κατηγορίες είναι ορθές ή όχι. Αυτό θα το αποφασίσει το δικαστήριο. Αν ένας βουλευτής πει «όχι» τότε αυτό σημαίνει πως πιστεύει ότι αυτή η κατηγορία που αναφέρει ο εισαγγελέας εμπίπτει στη νόμιμη πολιτική δράση του βουλευτή. Αυτό λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με το να ψηφίσουν «όχι»;

Που βλέπετε να καταλήγει η συνεχής εμφάνιση νέων κομμάτων και κινήσεων; 

Όσο η Ελλάδα είναι σε κρίση και το πολιτικό σύστημα θα περνάει κρίση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δεν υποκρίνομαι ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουμε, λαμβάνονται ως ευχάριστες από τον ελληνικό λαό, και δεν υποστηρίζω ότι θέλει να μας ραίνει με λουλούδια. Προφανώς, είμαστε όλοι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, επομένως, είναι λογικό να δημιουργούνται και νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Στο τέλος, η Ελλάδα θα εξέλθει από την κρίση και θα αποκτήσει ένα φυσιολογικό πολιτικό κλίμα, όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, με μια ισχυρή κεντροδεξιά και μια ισχυρή κεντροαριστερά.

Άρα βλέπετε…

Ακόμα είμαστε στη φάση της κρίσης, δεν ξέρω τι θα γίνει στις ευρωεκλογές. Το εκκρεμές στο παγκόσμιο επίπεδο κάνει μια κίνηση από το χάος στη τάξη και από την τάξη στο χάος. Είχαμε ένα μεγάλο διάστημα μια τάξη, αυτή έχει πάει σ’ ένα χάος, θα ξαναγυρίσει σε τάξη.

By