Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιακουμάτος: «Ουδείς θέλει το θάνατο του επαρχιακού Τύπου»

Βουλευτές ζητούν απόσυρση της διάταξης που καταργεί τη δημοσίευση των προκηρύξεων Δημοσίου και ΟΤΑ στον Τύπο

efimerides-660_6

Την απόσυρση της διάταξης από το πολυνομοσχέδιο, με την οποία καταργείται η υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων του Δημόσιου και των OTA στον Τύπο, ζητούν βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης.

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων επί του πολυνομοσχεδίου, κατά της ρύθμισης τάχθηκαν ειδικώς οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών ΜΜΕ, οι οποίοι έκαναν λόγο για ολέθριες συνέπειες σε αυτή καθαυτή τη βιωσιμότητα του περιφερειακού Τύπου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Γρ. Τριανταφυλλόπουλος, ανέφερε ότι η απώλεια των μοναδικών εσόδων (που αποτελούν οι πόροι από τη δημοσίευση των δημόσιων συμβάσεων και των προκηρύξεων των ΟΤΑ) των περιφερειακών εντύπων θα σημάνει αυτομάτως και το κλείσιμο και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Κι ενώ από χθες, που συνήλθε σε πρώτη συνεδρίαση η Επιτροπή Οικονομικών, τη διαφωνία τους στη ρύθμιση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και ο Παναγιώτης Ρήγας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σήμερα στον κατάλογο των διαφωνούντων προστέθηκαν και βουλευτές της ΝΔ. Η Ασημίνα Σκόνδρα και ο Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος ανέφερε: «Ας λύσουμε πρώτα τα προβλήματα με τις υπερτιμολογήσεις και τα υπόλοιπα και μετά καταργούμε την υποχρεωτική δημοσίευση των προκηρύξεων στον Τύπο» και ζήτησαν να αποσυρθεί η ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι βουλευτές της ΝΔ επιθυμούν να αποσυρθεί η διάταξη, εκτιμώντας ότι οι δημοσιεύεις του Δημοσίου και αυτές των ΟΤΑ στον Τύπο δεν συνιστούν μεγάλη δαπάνη και πως η κατάργησή τους θα επιφέρει τον θάνατο στα περιφερειακά Μέσα.

Ως θέμα αιχμής αντιμετωπίζει τη διάταξη ο ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του οποίου, Γιώργος Σταθάκης, ανέφερε ότι πρόκειται περί μείζονος ζητήματος, για το οποίο το κόμμα του θα φτάσει μέχρι την Ολομέλεια.

«Δεν πρέπει καν να το συζητάμε. Είναι πολύ μικρή η δαπάνη αυτή» τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας και απευθυνόμενους προς τους παριστάμενους υπουργούς είπε: «Ας μην κυνηγάμε μικρούς ίσκιους».

Από τους ΑΝ.ΕΛ ο Κωνσταντίνος Δαμοβολίτης ανέφερε πως οι κυβερνώντες «μόλις άκουσαν το κλικ που ακούγεται όταν πατάς τη νάρκη» και ζήτησε να αποσυρθεί η ρύθμιση.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιφέρει αλλαγές την επόμενη εβδομάδα, οπότε τη Δευτέρα, θα γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου και την Τρίτη και Τετάρτη εισάγεται προς ψήφιση στο Β΄Θερινό Τμήμα. «Ουδείς θέλει τον θάνατο του επαρχιακού τύπου» δήλωσε στους βουλευτές και τους εκπρόσωπους των περιφερειακών Μέσων ο κ. Γιακουμάτος.

By