Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιαννάκου: Είμαστε δεμενοι χειροπόδαρα από το χρέος

Συνέντευξη της επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ στην Εύα Αντωνοπούλου και στο thepaper.gr

giannakou.gr
giannakou.gr

Η ευρωβουλευτής Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε στο thepaper.gr  και στην Εύα Αντωνοπούλου για την προοπτική της τρικομματικής κυβέρνησης, το ενδεχόμενο νέου κουρέματος του χρέους αλλά και τα σενάρια ανασχηματισμού.

Από τη μία έχουμε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για θετικά σημάδια από την άλλη όμως η πραγματική ζωή δείχνει πολλές  δυσκολίες στη ζωή των πολιτών. Ποια είναι η δική σας εικόνα;

Η ανησυχία είναι λογική και προέρχεται από το γεγονός ότι ο κόσμος περίμενε ταχύτερη ανάκαμψη και ταχύτερα αποτελέσματα . Πουθενά όμως δεν είναι ταχύτερη η ανάκαμψη καθώς η κρίση είναι συστημική. Το θετικό είναι ότι δεν χρεοκοπήσαμε και ότι παραμείναμε στο ευρώ και στην Ευρωζώνη  και καλούμαστε να το παλέψουμε μέσα στο ευρώ. Υπό δυσμενείς συνθήκες βέβαια γιατί μετά από 50 χρόνια ευημερίας , ειρήνης και ανάπτυξης στη Ευρώπη δεν είναι πια μόνο η Ευρώπη και οι ΗΠΑ που παράγουν  καινοτομία έρευνα και ανταγωνιστικά προϊόντα. Υπάρχουν και άλλες οικονομίες αναδυόμενες που παράγουν εξίσου καλά προϊόντα με πολύ χαμηλότερο κόστος.

 Θα ήθελα να μείνουμε στα δικά μας. Στο ευρώ πάση θυσία; Πριν 5 χρόνια δεν φανταζόταν κανείς ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούσαν να βάλουν πετρέλαιο  ή ότι παιδιά θα λυποθυμούσαν  στα σχολεία; 

Κοιτάξτε έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ πολύ δύσκολων προσπαθειών μέσα στο ευρώ και στην ΕΕ και έξω από το ευρώ όπου δεν ξέρω καν αν θα υπάρχει δρόμος για μας, πρέπει κανείς να εξετάζει και την εναλλακτική λύση.  Ας υποθέσουμε λοιπόν έξω από το ευρώ και σας ρωτώ με ποια προοπτική; Εμείς μπήκαμε στην Ευρώπη όπως έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για να καταπολεμήσουμε την φτώχεια και την ανασφάλεια. Την φτώχεια την καταπολεμήσαμε τώρα αν κάναμε η όχι καλή διαχείριση σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας για τις λάθος νοοτροπίες που επικράτησαν και την λογική του λεφτά υπάρχουν. Έγιναν λάθη και από τους σχεδιαστές του πολιτικού συστήματος!

Ο δρόμος των μνημονίων είναι μονόδρομος γιατί θυμόμαστε όλοι τον Αντώνη Σαμαρά αντιμνημονιακό πριν τις εκλογές. Όλοι μιλούν για τεράστια στροφή!

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έπεσε έξω στις  εκτιμήσεις του ότι με συνεχή ύφεση δεν θα πάμε καλά. Από την άλλη μεριά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις ένα τόσο μεγάλο χρέος χωρίς περίοδο λιτότητας και μεταρρυθμίσεις . Η λογική λέει ότι αν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μείνει σταθερή σε αυτά που είχε συμφωνήσει χωρίς να κοροϊδεύει  με νόμους που δεν εφαρμόστηκαν θα μπορούσε να πάρει μετά πολύ μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και καλύτερα προγράμματα όπως η Ιρλανδία που πήρε 7 χρόνια παράταση.

Ούτε καν η προγραμματική συμφωνία των 3 δεν εφαρμόζεται πως βλέπετε την τρικομματική και την προοπτική της ;

Είναι ένα πείραμα το όποιο για τα Ελληνικά δεδομένα πηγαίνει καλά. Στη χώρα μας δεν έχουμε κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασιών!

Πάει καλά λέτε εσείς αλλά δεν τηρούν όσα συμφώνησαν πριν σχηματίσουν την τρικομματική! Ούτε το ΦΠΑ στην εστίαση δεν έριξαν.

Πάει καλά αλλά δεν το τρέχουν γρήγορα. Το ΦΠΑ στην Ευρώπη δεν μπορεί να το αλλάξει κανείς χωρίς έγκριση της ΕΕ. Βεβαίως με 23% για πολύ καιρό θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και αυτό το παραδέχεται και ο πρωθυπουργός. Συνολικά όμως τα βήματα όμως που έχουν γίνει είναι σημαντικά και οι Έλληνες προσεγγίζουν ρεαλιστικά την κρίση!

Πως το βλέπετε το μέλλον της τρικομματικής; Θα εξαντλήσει την τετραετία;

Γατί να μην την εξαντλήσει έχουν γίνει πολύ δυσκολότερα πράγματα σε αυτόν τον τόπο . Ναι θα την εξαντλήσει. Τι θα μας προσφέρουν οι εκλογές ;Έχετε την εντύπωση ότι αν έρθει άλλη κυβέρνηση θα βρει λεφτά ή θα κόψει χρήμα; Πιστεύετε ότι θα έρθει κάποιος να φέρει επιχειρήσεις να επενδύσουν μαγικά. Το κυριότερο είναι να υπάρχει σταθερότητα σε όλους τους τομείς.

Άρα όποιος και να αναλάβει την εξουσία είναι δεμένος χειροπόδαρα από τα  μνημόνια;

Εγκλωβισμένοι είμαστε από το χρέος μας δεν είμαστε από το μνημόνιο. Το μνημόνιο προέρχεται από το χρέος. Όταν έχεις τόσο μεγάλο χρέος είναι λογικό να κάνεις θυσίες αλλά χρειάζεται ενότητα. Η προσπάθεια που γίνεται από την Ευρώπη είναι σημαντική με τα λάθη της βέβαια, όπως στην  περίπτωση της Κύπρου έκανε λάθος η Ευρώπη!

Εκτιμάτε ότι θα έρθει ένα νέο κούρεμα του χρέους;

Μακάρι! Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα εφαρμόσουμε εμείς το πρόγραμμα. Το διεθνές σύστημα δεν θέλει τις χώρες τόσο χρεωμένες ώστε να μην μπορούν να κινηθούν . Σας λέω το εξής απλό παράδειγμα η Γερμανία  εξάγει το 85% των προϊόντων της  στην Ευρώπη και τώρα έχει τεράστιες  αποθήκες αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων που δεν απορροφώνται.

Η ανεργία όμως στην Ελλάδα αγγίζει το 29 με 30%  και όταν ξεπεράσει το 35% είναι πιθανή μια κοινωνική έκρηξη όπως έχει δηλώσει πρόσφατα και ο Αδαμάντιος Πεπελάσης…

Έχει δίκιο ο κύριος Πεπελάσης συμφωνώ και εγώ.Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχει πληγεί η μεσαία τάξη και η ανεργία δεν έχει καταστροφικές συνέπειες μόνο στο σήμερα και στους πολίτες  που δεν έχουν τα μέσα να ζήσουν αλλά και στο μέλλον. Διότι μόνο με τη  καταπολέμηση της ανεργίας θα έχουν έσοδα τα ασφαλιστικά ταμεία και θα εξασφαλίσουμε τις μελλοντικές συντάξεις. Θέσεις εργασίας όμως μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Πόσο πιθανό βλέπετε τον ανασχηματισμό;

Κοιτάξτε να δείτε εγώ δεν είμαι οπαδός των συχνών ανασχηματισμών! Πρέπει να αφήνεται περιθώριο στους υπουργούς να ολοκληρώσουν το έργο τους ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περίοδο με τόσες αλλαγές.  Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου έφτασε να έχει 3 μίση μήνες κατά μέσο όρο την πλειοψηφία των υπουργών που είχε τοποθετήσει αντιλαμβάνεστε ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να γίνει. Αν τώρα  κάποιοι δεν αποδίδουν και υπάρχουν κάποιοι άλλοι ικανοί αυτό  φυσικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού. Θα πρέπει όμως  το κράτος να αποσυνδεθεί πάση θυσία από τα πολιτικά κόμματα.

Παρακολουθήστε αποσπάσματα από τη συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου στην Εύα Αντωνοπούλου:

*Η κα Μαριέττα Γιαννάκου είναι  Βουλευτής Ευρωκοινοβουλίου και Επικεφαλής Ευρωβουλευτών Νέας Δημοκρατίας.

By