Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιανουκόβιτς: «Θα πολεμήσω για την Ουκρανία»

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε ότι δεν απομέμφθηκε και κατήγγειλε την αντιπολίτευση για τη βία στη χώρα του

yanoukovich600_200214

Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, υποσχέθηκε, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την ανατροπή του, ότι θα συνεχίσει να μάχεται για την πατρίδα του, πρόσθεσε, πάντως -εν μέσω ανησυχιών για την ένταση στην Κριμαία- ότι δεν θα ζητήσει στρατιωτική ενίσχυση από τη Ρωσία. «Σκοπεύω να συνεχίσω τον αγώνα για το μέλλον της Ουκρανίας, παρά τον τρόμο και τον φόβο» είπε ο Γιανουκόβιτς.

Μιλώντας από τη ρωσική πόλη, Ροστόφ-ον-Ντον, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραμείνει «ενωμένη και αδιαίρετη» και τόνισε ότι η Κριμαία θα πρέπει να παραμείνει τμήμα της Ουκρανίας, διατηρώντας παράλληλα την αυτονομία της.

Είπε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, αλλά τόνισε ότι μίλησαν τηλεφωνικά και ότι συμφώνησαν να συναντηθούν. Ωστόσο, δήλωσε έκπληκτος από το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει αντίδραση από την πλευρά του ρώσου προέδρου. «Γνωρίζοντας τον χαρακτήρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, εκπλήσσομαι που παραμένει σιωπηλός με τόση αυτοσυγκράτηση» δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει ο ίδιος τι θα πρέπει να κάνει η Ρωσία, έσπευσε, πάντως, να τονίσει ότι η Μόσχα «δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στην τύχη ενός τόσο μεγάλου εταίρου όπως η Ουκρανία».

Πρέπει να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ της, δήλωσε, για να αποφευχθεί «το χάος και ο τρόμος που ξετυλίγονται στην Ουκρανία». Δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν πρόκειται να ενθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ουκρανικές κατηγορίες για ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία, ο Γιανουκόβιτς είπε ότι πρόκειται για φήμες και πρόσθεσε ότι δεν διαθέτει σχετικές πληροφορίες. Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι «δεν ανετράπη», αλλά αναγκάστηκε να φύγει από το Κίεβο εξαιτίας απειλών για τη ζωή του.

Είπε ότι εκδιώχθηκε από την εξουσία από «νεαρούς νεο-φασίστες τραμπούκοι» και κατηγόρησε για την κρίση τη Δύση, η οποία ήθελε να ικανοποιήσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτησή του.

Τόνισε ότι ανομία και χάος ακολούθησαν τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τους πολιτικούς του αντιπάλους την περασμένη Παρασκευή, η οποία είχε ως στόχο να θέσει τέλος σε τρεις μήνες πολιτικής αναταραχής. Εγκατέλειψε τη χώρα αργότερα την ίδια ημέρα.

«Δεν μπορώ να βρω τις λέξεις να χαρακτηρίσω τη νέα ηγεσία. Πρόκειται για ανθρώπους που υποστηρίζουν τη βία» δήλωσε και χαρακτήρισε παράνομο το ουκρανικό Κοινοβούλιο.

Παράνομες χαρακτήρισε και τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, λέγοντας ότι δεν θα λάβει μέρος σε αυτές. Πρόσθεσε ότι η μόνη έξοδος από την κρίση είναι να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία που υπεγράφη την προηγούμενη Παρασκευή, μετά από διαβουλεύσεις με τρεις Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών. Είπε, επίσης, ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ουκρανία, μόλις του δοθούν διεθνείς εγγυήσεις για την ασφάλειά του.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ντρέπεται για τα όσα έγιναν στην Ουκρανία, απάντησε: «Ναι. Ζητώ συγγνώμη που δεν διατήρησα την εξουσία και τη σταθερότητα στη χώρα».

Κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να διώξουν τις νέες Αρχές της Ουκρανίας, «πριν να είναι πολύ αργά».

«Δεν έδωσα εντολή να πυροβολήσουν διαδηλωτές»

Ο Γιανουκόβιτς είπε ότι δεν διέταξε την αστυνομία να πυροβολήσει διαδηλωτές και έριξε την ευθύνη της αιματοχυσίας στους διαδηλωτές.

Ερωτηθείς για τη Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία αφέθηκε ελεύθερη το Σάββατο, είπε ότι δεν ήθελε το κακό της, αλλά πρόσθεσε ότι η συμφωνία φυσικού αερίου που υπέγραψε η Ρωσία με την Τιμοσένκο προκάλεσε 20 δισεκατομμύρια ζημιά στην χώρα.

Στήριξη Μέρκελ στον Γιατσένιουκ

Νωρίτερα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος διορίστηκε χθες Πέμπτη πρωθυπουργός της Ουκρανίας, και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξή της, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια εκπρόσωπός της. «Πρέπει να πραγματοποιηθεί έρευνα στην Ουκρανία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» δήλωσε.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστιάνε Βιρτς υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο διορισμός του Γιατσένιουκ «ήταν ένα σημαντικό βήμα», αλλά κι «ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να δρα».

Η Μέρκελ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γερμανία θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση».

Εξάλλου η Βιρτς επανέλαβε ότι η γερμανίδα καγκελάριος είναι «ιδιαίτερα ανήσυχη για τα γεγονότα στην Κριμαία», ενώ πρόσθεσε ότι στη διάρκεια συνομιλίας του με τη Μέρκελ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύθηκε να διατηρήσει την ακεραιότητα της Ουκρανίας. «Τώρα είναι σημαντικό όλοι οι εταίροι της Ουκρανίας να υποστηρίξουν την εδαφική της ακεραιότητα μέσω των πράξεών τους», σημείωσε ο Βιρτς.

Πάντως, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών Ουκρανών στη Γερμανία, όπως έγινε ήδη στην Αυστρία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ukraine600_2700214ii

 

Καταγγελίες κατά των Ρώσων

Στο μεταξύ ο Αντρέι Παρούμπι, κορυφαίο στέλεχος των νέων ουκρανικών αρχών στο πεδίο της ασφάλειας, κατηγόρησε σήμερα το Κρεμλίνο ότι διοικεί και συντονίζει ένοπλες ομάδες οι οποίες δρουν στην Κριμαία — όπου δύο αεροδρόμια κατελήφθησαν νωρίτερα από ενόπλους.

«Αυτές είναι χωριστές ομάδες. . . οι οποίες διοικούνται από το Κρεμλίνο», υποστήριξε ο Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμύνης, σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν απευθείας τηλεοπτικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοιες ενέργειες εμποδίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας. Τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να αναπτύξει τμήματα των ένοπλων δυνάμεων στην Κριμαία χωρίς να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο ίδιος είπε ότι τα αεροδρόμια της Κριμαίας τα οποία είχαν αποπειραθεί να καταλάβουν ομάδες ενόπλων στη Συμφερόπολη και τη Σεβαστόπολη βρίσκονται εκ νέου υπό τον πλήρη «έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων ασφαλείας».

krimea800_280214

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην περιοχή της Κριμαίας είναι μια από τις επιλογές που εξετάζονται για την επίλυση της κρίσης εκεί, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

«Είναι μια από τις επιλογές καθώς εκτυλίσσονται τα γεγονότα», δήλωσε ο Αντρέι Παρούμπι, γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο Παρούμπι έκανε την τοποθέτηση αυτή απαντώντας στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν αν ενδέχεται να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κριμαία.

Όπως πρόσθεσε ο Παρούμπι, αν αυτό συμβεί, δεν σημαίνει ότι θα σταλεί στρατός στην Κριμαία, αλλά οι υπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή θα κληθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. «Εξετάζουμε άλλους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να περιορίσουμε την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας», υπογράμμισε ο ίδιος.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Ουκρανία

By