Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γιατί απείλησε με παραίτηση η Χριστοφιλοπούλου

Μίνι- κρίση στη δικομματική με αφορμή το μοίρασμα των θέσεων των νέων γενικών γραμματέων, την ώρα που οι εκκρεμότητες είναι πολλές και μετά το Δεκαπενταύγουστο πρέπει να λυθούν άμεσα τρία αγκάθια όσον αφορά στην κινητικότητα.

fosphotos.com
fosphotos.com

Αναταράξεις έφερε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ανακοίνωση της τοποθέτησης της Χρυσούλας Μουκίου στη Γενική Γραμματεία Εθνικού Κέντρου, Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης, καθώς προκάλεσε την έντονη αντίδραση της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου, η οποία απείλησε ακόμη και με παραίτηση. Ο λόγος; Το μοίρασμα σε «πρασινογάλαζα» -κατά το χαρακτηριστικό σχόλιο συνεργάτη του πρωθυπουργού- στελέχη των θέσεων γραμματέων που «χήρευαν» μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση έγινε κεντρικά από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεννόηση με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί η κ.Χριστοφιλοπούλου για την επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου.

Η υφυπουργός δεν είχε ενημερωθεί όμως ούτε από το Μαξίμου ούτε από το κόμμα της και ότι επρόκειτο να πληρωθεί η συγκεκριμένη θέση, η οποία μάλιστα πρόκειται να…. καταργηθεί. Και αυτό καθώς η εν λόγω γραμματεία δεν περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Μετά το Δεκαπενταύγουστο μάλιστα αναμένεται να συνεδριάσει και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης -ο οποίος πάντως απέφυγε διακριτικά να εμπλακεί στην αντιπαράθεση της υφυπουργού του με το Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, που έληξε αργά το βράδυ της Δευτέρας- θα εισηγηθεί καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων και γραμματειών σύμφωνα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.

Το πιο φλέγον όμως για το Μαξίμου είναι να έχουν προχωρήσει μέχρι το τέλος Αυγούστου τρεις βασικές εκκρεμότητες, ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κύμα κινητικότητας του 2013.

Το κύριο βάρος στην υλοποίηση των δεσμεύσεων για την κινητικότητα φέρουν οι «τρεις σωματοφύλακες» Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Μιχελάκης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, με τον Ντ” Αρτανιάν Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς τα υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Παιδείας είναι αυτά από τα οποία θα προέλθει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων της «μαύρης λίστας.»

Ο υπουργός Υγείας σε αυτή τη φάση έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, καθώς τη Δευτέρα υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση για την υπαγωγή σε κινητικότητα 1.600 εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, ενώ η περιφέρεια θα ακολουθήσει μετά το Σεπτέμβριο.

Από τον υπουργό Εσωτερικών όμως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζήτησε κατά τον κύκλο τηλεφωνικών επαφών που είχε με υπουργούς μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και πριν την αναχώρηση του για ολιγοήμερες διακοπές, να μεριμνήσει ώστε μετά το Δεκαπενταύγουστο και πριν το Σεπτέμβριο οι δήμαρχοι να έχουν κάνει οι ίδιοι την αξιολόγηση ώστε να προχωρήσει η διαδημοτική κινητικότητα, με την «απειλή» ότι διαφορετικά οι αποφάσεις θα ληφθούν κεντρικά από το υπουργείο .

Από τον υπουργό Παιδείας ο κ.Σαμαράς ζήτησε να προχωρήσει η κινητικότητα και στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ όλοι οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στείλει μέσα στον Αύγουστο τη λίστα των εργαζομένων στα υπουργεία τους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας-κινητικότητας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By