Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιατί εγκαταλείπει οριστικά η Ν.Δ τη Ρηγίλλης

Ένας μεγάλος ιστορικός κύκλος κλείνει για τη ΝΔ καθώς το κόμμα αποφάσισε να εγκαταλείψει μετά από 38 χρόνια το νεοκλασσικό κτήριο επί της οδού Ρηγίλλης το οποίο μισθώνει από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

rigillisΗ οικονομική κρίση, η μείωση της κρατικής επιχορήγησης και το υψηλό ενοίκιο των περίπου 10.000 ευρώ το μήνα οδήγησε την ηγεσία της ΝΔ στην απόφαση να παραδώσει τα κλειδιά του ιστορικού κτιρίου.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει από το 2011, όταν ο Αντώνης Σαμαράς πήρε την απόφαση να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες και γραμματείες του κόμματος στα νέα γραφεία επί της Λεωφόρου Συγγρού αλλάζοντας την ιστορική επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Το μόνο κτίριο που έμεινε να συνδέει το παρόν με το παρελθόν ήταν η Ρηγίλλης, όπου και μετακόμισε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, που στεγαζόταν επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας.

Μεταπολεμικά στεγαζόταν εκεί η Βασιλική Χωροφυλακή ως την πτώση της χούντας ενώ στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 1961 είχε συντελεστεί ένα από τα πιο σημαντικά επεισόδια «βίας και νοθείας» αφού εντοπίστηκαν να έχουν ψηφίσει παρανόμως 218 χωροφύλακες, γεγονός που κατήγγειλε εκείνη την εποχή ο Γεώργιος Παπανδρέου.

Στη «Μαύρη Βίβλο» που εξέδωσε η Ένωση Κέντρου το 1962 στο πλαίσιο του Ανένδοτου περίοπτη θέση κατέχει το κτίριο της Ρηγίλλης. Στη σελίδα 105, αναφέρεται «ο στρατωνισμός της οδού Ρηγίλλης» όπου υπάρχει φωτογραφία του κτιρίου και η εξής σημείωση: «Οδός Ρηγίλλης, αριθμός 18. Περίοπτον θέσιν εις το όργιον της νοθείας κατέχει η πασίγνωστη οδός των Αθηνών χάρις εις 218 άνδρας της Χωροφυλακής, οι οποίοι εξέδωσαν ισάριθμα παράνομα βιβλιάρια με διεύθυνσιν κατοικίας το εικονιζόμενον οίκημα». Στο κεφάλαιο 9 της «Βίβλου» με τον τίτλο «Στρατός και Σώματα Ασφαλείας- Το διπλούν έγκλημα της νοθείας», δημοσιεύεται και αναλυτικός κατάλογος με τους χωροφύλακες της οδού Ρηγίλλης 18.

Πηγή: koolnews.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By