Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατί η ΝΔ φοβάται εκτός από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η προσπάθεια του Μαξίμου και της Συγγρού να αποφορτίσει το κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να ενισχύσει τον τοπικό τους χαρακτήρα, κρίνεται ήδη αποτυχημένη

ekloges

Έχει ήδη χυθεί πολύ μελάνι για τη σημασία των ευρωεκλογών και τη σύνδεσή τους με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Σενάρια περί τριπλών εκλογών αλλά και εθνικών εκλογών το φθινόπωρο δίνουν και παίρνουν, με κοινό παρονομαστή το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θα δει ο Αντώνης Σαμαράς ότι πάει στις ευρωεκλογές για μεγάλη ήττα; Θα αποφασίσει τριπλές εκλογές;  Θα δει ο Σαμαράς ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προμηνύεται διαχειρίσιμο; Παίρνει ανάσα και σχεδιάζει εκλογές το φθινόπωρο;

Σύντομα όμως, οι πολιτικοί αναλυτές και τα σενάρια θα αρχίζουν να ασχολούνται πολύ σοβαρά και με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τις εκλογές στις περιφέρειες και τους δήμους που μπορεί σήμερα οι περισσότεροι να λένε ότι δεν αποτελούν πρόκριμα, στις 26 Μαΐου όμως όλοι θα μετρούν πόσες περιφέρειες και μεγάλους δήμους έχει η ΝΔ και πόσες ο ΣΥΡΙΖΑ περιφέρειες και μεγάλους δήμους.

Η προσπάθεια του Μαξίμου και της Συγγρού να αποφορτίσει το κλίμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και να ενισχύσει τον τοπικό τους χαρακτήρα, κρίνεται ήδη αποτυχημένη. Και όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να πείσει τα κορυφαία στελέχη του κόμματός του να είναι υποψήφιοι ώστε να στηρίξουν το σχέδιο πλήρους πολιτικοποίησης της αναμέτρησης, έτσι και ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς αφενός δεν μπορεί να πείσει δικά του στελέχη να «πέσουν» στην αυτοδιοικητική μάχη.

Ονόματα όπως ο Νίκος Δένδιας, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκαν την πρόταση Σαμαρά να μπουν στην μάχη της Αθήνας και παράλληλα η Συγγρού δεν μπορεί να ελέγξει τους «αντάρτες» που δεν περιορίζονται στη Θεσσαλονίκη, την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το δήμο της Αθήνας. Παράλληλα, ο Α. Σαμαράς δύσκολα θα πάρει την απόφαση να στηρίξει μη κομματικούς υποψήφιους σε περιοχές με έντονη πολιτική σημασία, καθώς αν το αποφασίσει τότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κομματική βάση της ΝΔ – την οποία είναι γνωστό ότι δεν ελέγχει –  θα ακολουθήσει τη δική του  γραμμή.

Η ΝΔ φοβάται το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, περισσότερο από ότι επενδύει σ” αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει τα πράγματα στο μετεκλογικό τοπίο.

«Γαλάζια» κάστρα όπως η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ο δήμος Θεσσαλονίκης «πνίγονται» σε συνθήκες εμφυλίου και πισώπλατα μαχαιρώματα. Η Συγγρού αντιμετωπίζει έντονη την απροθυμία πολιτικών στελεχών να είναι υποψήφιοι σε δήμους με πολιτική σημασία και παράλληλα δέχεται μεγάλη πίεση από τα δεξιά της από κόμματα και συνδυασμούς που προετοιμάζονται για να παίξουν ρόλο στις τοπικές κοινωνίες.

Η υπόθεση Καρυπίδη βοήθησε το Μαξίμου καθώς διατήρησε και διατηρεί τα φώτα της δημοσιότητας στην Κουμουνδούρου, πολύ γρήγορα όμως θα έρθουν στο φως οι «γαλάζιοι» εμφύλιοι και  οι «αντάρτες» για τη ΝΔ σε όλη την Ελλάδα.  

Κωνσταντίνος Αγγελάκης

(Visited 1 times, 1 visits today)
By