Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιατί προκαλεί ντόρο η Ντόρα

Στο «αντάρτικο» έχει βγει η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία το τελευταίο διάστημα δε διστάζει να εκφράσει τις διαφωνίες της με την εφαρμογή των απαιτήσεων της τρόικας από την κυβέρνηση.

fosphotos.com
fosphotos.com

Η πρώην υπουργός, που είχε διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία επειδή είχε υπερψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, παίρνει συχνά πλέον αποστάσεις από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση υλοποιεί τις μνημονιακές της δεσμεύσεις. Τα βέλη της κατά κανόνα στρέφονται κατά του Γιάννη Στουρνάρα, αγαπημένο στόχο πολλών βουλευτών της Ν.Δ, μεταξύ των οποίων στο παρελθόν ήταν και  ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος όμως πλέον ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης συνεργάζεται εκ των πραγμάτων στενά με τον υπουργό Οικονομικών.

Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» διαφοροποίησης της κ.Μπακογιάννη ήταν η απουσία της χθες από την επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά την ψήφιση της σύμβασης  παραχώρησης των κρατικών λαχείων για 12 χρόνια, η οποία εισάγεται σήμερα προς ψήφιση στην ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κ.Μπακογιάννη ζήτησε από τη γενική γραμματεία της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ την αντικατάσταση της από το Β” θερινό τμήμα κατά τα προβλεπόμενα από τον κανονισμό.

Συνεργάτες της άφηναν στη συνέχεια να διαρρεύσει ότι η πρώην υπουργός στηρίζει την κυβέρνηση και είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, έχει όμως ενστάσεις για την παραχώρηση των κρατικών λαχείων και την αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, συνεπώς επέλεξε να ζητήσει αντικατάσταση προκειμένου να μην καταψηφίσει.

Υπενθυμίζεται ότι με τη σύμβαση που ψηφίζεται σήμερα η διαχείριση των κρατικών λαχείων παραχωρείται στην «Ελληνικά Λαχεία», στην οποια συμμετέχουν ο ΟΠΑΠ, η Intralot και η αμερικανική Scientific Games, ενώ ήταν αυτή ακριβώς η υπόθεση που παρολίγον να προκαλέσει εμπλοκή στην πώληση του 33% του ΟΠΑΠ.

Η κ.Μπακογιάννη έχει και στο παρελθόν αφήσει αιχμές για την υπόθεση του ΟΠΑΠ, καθώς τον Απρίλιο είχε καταθέσει ερώτηση προς τον κ.Στουρνάρα για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε σχέση με τον διαγωνισμό για την ανάδειξη τεχνολογικού παρόχου και για την επίμαχη σύμβαση με την Intralot, εν όψει -τότε- της αποκρατικοποίησης της ΟΠΑΠ.

Μόλις πριν από δύο ημέρες, η πρώην υπουργός σε κοινή συνεδρίαση της επιτροπής Εμπορίου της Ευρωβουλής και των επιτροπών Εμπορίου και Εξωτερικών Υποθέσεων της ελληνικής Βουλής είχε επιτεθεί στην τρόικα, λέγοντας ότι δεν πρέπει να πιέζουν σε λάθος και αναποτελεσματικές πολιτικές όπως η αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και η υψηλή φορολόγηση. Επίθεση που και πάλι στρεφόταν κατά του κ.Στουρνάρα, αφού αυτός είναι που υλοποιει τις σχετικές πολιτικές από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Αλλά και κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα τον Ιούλιο, η κ.Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι θα δώσει την ψήφο της με βαριά καρδιά, χαρακτήρισε «καμπαλέρος» της τρόικα και είχε επιτεθεί στον κ.Στουρνάρα για το φορολογικό και στον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για τη διαθεσιμότητα των καθηγητών των επαγγελματικών λυκείων. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
By