Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Γιατροί: Ο ΠΕΔΥ φέρνει νέα χαράτσια για τους πολίτες

Νέο νομοσχέδιο ζητά από την κυβέρνηση ο ΠΙΣ

fosphotos.com | Alexandros Katsis
fosphotos.com | Alexandros Katsis

Έντονη κριτική ασκεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κατά της κυβέρνησης για τις αλλαγές που φέρνει στο χώρο της Υγείας το υπουργείο Υγείας.

Με ανακοίνωση του, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχάλης Βλασταράκος, σημειώνει πως το νομοσχέδιο για τον Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) «βάζει την ταφόπλακα» στη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ».

«Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα» τονίζει.

Τέλος, ο ΠΙΣ καλεί για ακόμη μία φορά την κυβέρνηση «πριν από οποιαδήποτε προώθηση πρότασης στη Βουλή να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθηθεί ένα νομοσχέδιο υγείας ουσιαστικό και σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών».

Πολεμική από το ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «κλείνουν τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ – ΕΟΠΥΥ και είναι άγνωστο πόσα από αυτά θα παραμείνουν στις Υγειονομικές Περιφέρειες. Επίσης, γίνεται επισφαλές το μέλλον και η λειτουργικότητα των Κέντρων Υγείας με την αποσύνδεσή τους από τα νοσοκομεία.

Μπαίνουν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα 8.500 εργαζόμενοι με αβέβαιο μέλλον, ενώ οι γιατροί των πολυϊατρείων υποχρεώνονται σε έξοδο εκβιαζόμενοι να επιλέξουν μια σχέση εργασίας που καμία σχέση δεν έχει με αυτή του ΕΣΥ.»

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ακόμα ότι «η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ και η ελλιπής χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας που προβλέπεται για το 2014, προοιωνίζει την ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ήδη ταλαιπωρούμενων πολιτών.»

(Visited 1 times, 1 visits today)
By