Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εκτός ελέγχου ο Έμπολα

Τα θύματα μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 4.500 χιλιάδες

ebola

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες για καταπολέμηση του Έμπολα έχουν πέσει στο κενό καθώς ο ιός συνεχίζει να σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στην Αφρική.

Ο Κρίστοφερ Στόουκς, μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης, σημείωσε ότι η επιδημία παραμένει εκτός ελέγχου. Ο ιός έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 4.500 ανθρώπους, κυρίως στη δυτική Αφρική.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ελέγχουν πρακτικά τις 700 από τις 1.000 κλίνες για ασθενείς από τον ιό στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουϊνέα, αλλά εκτιμούν ότι χρειάζονται το λιγότερο οι τριπλάσιες κλίνες για την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών.

Εκκλήσεις για μεγαλύτερη βοήθεια έχουν γίνει σε διεθνές επίπεδο τόσο από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον, όσο και από τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Δωρητές έχουν δωρίσει έως τώρα συνολικό ποσό 400 εκατ. δολαρίων σε υπηρεσίες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανισμούς. Ωστόσο σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ταμείο το οποίο έχει δημιουργήσει ο οργανισμός με στόχο τη συγκέντρωση 1 δισ. δολαρίων έχει μέχρι στιγμής συγκεντρωμένο απόθεμα μόλις 100.000 δολαρίων. Έτερη μη κυβερνητική οργάνωση, η Action Aid, τόνισε ότι η επιδημία πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα της, στη δυτική Αφρική.

By