Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Γιατσενιούκ: Θα χρειαστεί να προμηθευτούμε ενέργεια από την ΕΕ

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Στάινμαγερ – Γιατσενιούκ, στο Κίεβο

stainmager

Η Ουκρανία θα χρειαστεί να προμηθευτεί ενέργεια από την ΕΕ για να προστατευτεί από τον αντίκτυπο της κρίσης με τη Ρωσία, από την οποία εξαρτάται για περισσότερες από τις μισές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.

Το σχόλιό του αυτό έγινε μία ημέρα μετά την υπογραφή του πολιτικού σκέλους της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ με την οποία το Κίεβο δεσμεύεται να διατηρεί στενότερη πολιτική και οικονομική συνεργασία. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγερ, ο Ουκρανός πρωθυπουργός είπε: «χρειαζόμαστε αντίστροφες ροές φυσικού αερίου από την ΕΕ για να διασφαλίσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας». Οι δύο πολιτικοί συζήτησαν και την πιθανότητα να βοηθήσει η Γερμανία την Ουκρανία να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Ο Στάινμαγερ είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να επιτρέψει η ουκρανο- ρωσική κρίση να δημιουργήσει μία νέα διαίρεση στην Ευρώπη κι εξέφρασε την ελπίδα εντός των επόμενων ημερών να μεταβούν στην Ουκρανία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ για να συμβάλουν στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης.

By