Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για εκβιασμό κάνει λόγο η πρόεδρος της Αργεντινής

Μερικές ώρες μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει την έφεση επί της υπόθεσης, η πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε για εκβιασμό από τα δύο fund

KIRSNER

 

«Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων» δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής  Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ σε τηλεοπτική της ομιλία.

Μερικές ώρες μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει την έφεση επί της υπόθεσης, η πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε για εκβιασμό από τα δύο fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν πληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων που είχαν αγοράσει. Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν διπλό πλήγμα καθώς αποδέχτηκε πως η Αργεντινή έχει υποχρέωση να αποπληρώσει 1,3 δισ. ευρώ στα δύο fund (το NML Capital, που έχει τη φήμη «όρνιου» και το Aurelius CM ), που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του χρέους ζητώντας στο ακέραιο την αποπληρωμή των ομολόγων, αλλά έκρινε παράλληλα ότι τα fund μπορούν να πάρουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία του αργεντινικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες.

«Η Αργεντινή έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, αλλά ως πρόεδρος της χώρας δεν μπορώ να την υποβάλω σε αυτόν τον εκβιασμό» είπε η Κίρσνερ. «Η Αργεντινή θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν θα αθετήσει τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους της» τόνισε κ.Κίρσνερ

Χωρίς να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις, ανέφερε ότι «δόθηκαν οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να στηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να αποπληρωθούν όσοι εμπιστεύτηκαν την Αργεντινή».

Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση, 900 εκατομμυρίων, (λήγει) στις 30 Ιουνίου.

 

 

By