Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Για τις συνθήκες εργασίας διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στην COSCO

Οι απεργοί καταγγέλουν  την παρουσία ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας

cosco

Σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας, βρίσκονται από χθες στο λιμάνι του Πειραιά, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις της COSCO.

Οι εργαζόμενοι έκλεισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εγκαταστάσεις των εμπορευματοκιβωτίων, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας, κατήγγειλαν την παρουσία ΜΑΤ έξω από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς το πρωί χθες, οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια αρνήθηκαν να βγουν από τον χώρο της διακίνησης εμπορευμάτων και έκλεισαν την πόρτα που οδηγεί στο χώρο, ενώ έκαναν και στάση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν πως από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε τη Πέμπτη προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν 150 – 200 άτομα.

Στη συνάντηση που υπήρξε μεταξύ εκπροσώπων των εργαζομένων με μέλη της διοίκησης της εταιρείας οι δεύτεροι ζήτησαν προθεσμία έως τη Δευτέρα προκειμένου να απαντήσουν στα αιτήματα τους. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο χώρο έως τη Δευτέρα και οι βάρδιες να αναλάβουν το ρόλο της περιφρούρησης και να μην εκτελούν καμία εργασία.

Στα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου, η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα, η δήλωση των εργατικών ατυχημάτων καθώς όπως υποστηρίζουν αυτή την στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με αυτοκίνητα, η καταβολή ειδικού επιδόματος σε εναερίτες, η καταβολή επιδόματος επικινδυνότητας, η κατάργηση 16 ωρών εργασίας, η δημιουργία κανονισμού εργασίας και η καταβολή οφειλομένων.

Ικανοποίησε μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων η COSCO

Κανονικά λειτουργούν, περίπου από τις 11:00 του Σαββάτου, οι εγκαταστάσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς τερματίστηκαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κινεζική εταιρεία, η διοίκησή της έκρινε δίκαια και θα ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ θα συνεχιστούν οι συζητήσεις και για τα υπόλοιπα, με αποτέλεσμα να ικανοποιηθούν οι εργαζόμενοι και να επιστρέψουν στις εργασίες τους.

By