Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βελτίωση της οικονομίας και του επενδυτικού κλίματος βλέπει ο Γιοχάνες Χαν

 Πρόοδος στη χώρα, σύμφωνα με τον  Επίτροπο, αρμόδιο Περιφερειακής Πολιτικής 

xansA

«Στην Ελλάδα φαίνεται πως τώρα βελτιώνονται πραγματικά η οικονομική κατάσταση και το επενδυτικό κλίμα, με τον τουρισμό να έχει αυξηθεί φέτος κατά 20%» τονίζει ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε μακρά συνέντευξή του στο σημερινό τεύχος του αυστριακού εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού «Προφίλ».

Ο ίδιος θεωρεί πως στην Ελλάδα υπάρχει εμφανής πρόοδος, ωστόσο, η χώρα δεν μπορεί ακόμη να αντεπεξέλθει χωρίς βοήθεια, συμπληρώνοντας ότι στο θέμα της απασχόλησης υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σε ιδιωτικά προγράμματα, όπως η κατασκευή αυτοκινητοδρόμων.

Ταυτόχρονα, διευκρινίζει: «Πρόκειται, όμως, για βραχυπρόθεσμη απασχόληση και προς τούτο προτιμούμε να επενδύουμε διαρκώς σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είναι περισσότερο ανοικτές για επενδύσεις».

Ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής επισημαίνει πως η Ελλάδα, με ένα ποσοστό 65%, βρίσκεται στην έκτη θέση ως προς την απορρόφηση πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, σαφώς πάνω από το μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα σε ακόμη καλύτερη θέση από την Αυστρία.

Όπως παρατηρεί, έχουν διοχετευθεί πόροι στα ταμεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίοι, δυστυχώς, δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί όλοι, κάτι που οφείλεται στην έλλειψη κεφαλαίου σε αυτές τις επιχειρήσεις, που ως εκ τούτου δυσκολεύονται να λάβουν δάνεια από τράπεζες, αλλά αυτό το πρόβλημα υπάρχει και αλλού.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του αρχηγού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής-Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή, Φόλκερ Κάουντερ, το επόμενο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα να χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τα διαρθρωτικά ταμεία, ο κ. Χαν αποσαφηνίζει πως πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Αφενός, τα δύο μέχρι τώρα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα είχαν ως στόχο να εξυπηρετήσουν τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους, αφετέρου, με τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων γίνεται προσπάθεια ανοικοδόμησης του τομέα της οικονομίας στην Ελλάδα.

Ως προς τα θέματα αρμοδιότητάς του, ο Ευρωπαίος επίτροπος τονίζει ότι οι πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία για την περίοδο 2014-2020 θα διοχετευτούν σε επενδύσεις για την έρευνα, την ανάπτυξη, την ενεργειακή απόδοση, όπως και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για την πρόσφατη τραγωδία στην Λαμπεντούσα της Ιταλίας και την πολιτική της ΕΕ στο θέμα των προσφύγων, παρατηρεί, μεταξύ άλλων, πως δεν είναι ρεαλιστικό ένα άνοιγμα του συνόλου των ευρωπαϊκών συνόρων.

Για το λόγο αυτό, κατά την άποψή του, η ΕΕ θα πρέπει να συμβάλει ούτως ώστε να υπάρχει προοπτική για τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες προέλευσής τους και, αν παρόλα αυτά οι εκεί πολιτικές συνθήκες δημιουργούν κύματα προσφύγων προς την Ευρώπη, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για μία δίκαιη κατανομή των βαρών.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By