Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: Δεν είμαι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο

Αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του

giounker

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι οι φορολογικές πρακτικές της χώρας του στο παρελθόν και η έρευνα που ξεκινά σήμερα η Επιτροπή για το σκάνδαλο της φοροαποφυγής επί πρωθυπουργίας του στο Λουξεμβούργο, δεν αποτελεί «σύγκρουση συμφερόντων».

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο, ο Γιούνκερ τόνισε ότι οι πρακτικές της χώρας του στο παρελθόν μπορεί να ήταν νόμιμες, αλλά δεν ανταποκρίνονται στους κώδικες της ηθικής και κάτι τέτοιο οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει φορολογική εναρμόνιση στην Ευρώπη.

Ακόμη, ο Γιούνκερ αρνήθηκε ότι είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η φορολογική διοίκηση της χώρας λειτουργεί αυτόνομα. Ανέφερε, όμως, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν στη διάρκεια των 18 ετών της πρωθυπουργίας του.

Ταυτόχρονα, ο Γιούνκερ εξέφρασε τη βούληση να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι όλα αυτά που έχω πει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) και ενώπιον των ομάδων του ΕΚ κατά την ακρόασή μου, δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά εκφράζουν τις προθέσεις και τη φιλοδοξία της Επιτροπής. Υποστηρίζουμε μεγαλύτερη διαφάνεια στο επίπεδο της φορολογίας στην ΕΕ».

Ο Γιούνκερ ανακοίνωσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή θα προτείνει ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα προβλέπει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. «Είναι η μόνη δυνατότητα που έχουμε στα χέρια μας σε αυτόν τον τεχνικά δύσκολο τομέα για να υπάρξει διαφάνεια στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ακόμη, την ανάγκη να διευρυνθεί το σύστημα αυτόματων ανταλλαγών στο σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε, επιπλέον, ότι η πρακτική του λεγόμενου «Tax Ruling» που επιτρέπει σε μία επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων πώς θα φορολογηθεί σε μία χώρα, εφαρμόζεται σε 22 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται «ευρωπαϊκή απάντηση» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τα 28 κράτη-μέλη της Ε.Ε θα συμφωνήσουν με την πρόταση της Επιτροπής για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ το σκάνδαλο της φοροαποφυγής στο Λουξεμβούργο πρόκειται να συζητηθεί σήμερα εκτάκτως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων θα ζητήσουν κατά την έναρξη της συνόδου ολομέλειας να συζητηθούν οι αναφορές στις κρυφές συμφωνίες που δίνουν προνομιακή φορολογική μεταχείριση σε πολυεθνικές επιχειρήσεις στο Λουξεμβούργο.

By