Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έφθασε κοντά στην έξοδο από το ευρώ

Ο πρώην πρόεδρος του  Εurogroup αποκάλυψε το δραματικό παρασκήνιο του παρολίγον Grexit.

EurooΣε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και τέως πρόεδρος του Εurogroup Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης που απειλούσε με μετάδοση την Ευρωζώνη, δηλώνει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει σήμερα απομακρυνθεί και ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους της και θα ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το 2014. Ομολογεί όμως ότι η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα με τον ίδιο να φτάνει στο σημείο να απειλήσει με παραίτηση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό.

«Οτιδήποτε έκανα, ήταν για να πείσω τους άλλους να απομακρυνθούν από το εγκληματικό εγχείρημα να πετάξουν την Ελλάδα σαν ένα κομμάτι χαρτί, σαν το τίποτα. Η Ελλάδα δεν είναι το τίποτα. Η Ελλάδα είναι στην καρδιά μου» δηλώνει.

Όσον αφορά την πρόσφατη απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που αναφέρει ότι έπρεπε να είχε γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ δηλώνει ότι την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα απαραίτητα εργαλεία και οι πόροι για κάτι τέτοιο, και ότι προείχε ο περιορισμός της μετάδοσης της κρίσης. Μάλιστα, παρατηρεί ότι τα μέτρα στα οποία επέμενε το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν και η ΕΚΤ δεν ήταν δίκαια κατανεμημένα στην ελληνική κοινωνία.

Αναφορικά με τη φημολογία για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους ζητεί να τηρηθεί στάση αναμονής, θεωρώντας άκαιρη τη συζήτηση αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί ότι η διαφωνία του με την Γερμανία στο θέμα της στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να οδήγησε στην αλλαγή επικεφαλής του Eurogroup.

Πηγή: http://www.skai.gr

(Visited 1 times, 1 visits today)
By