Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γιούνκερ: “Ημουν αντίθετος με τα σενάρια περί Grexit

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup απαντά για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και για την Κύπρο.

junker
European Council

Να βρεθεί σύντομα λύση στα προβλήματα της Κύπρου, επισημαίνει ο Πρωθυπουργός  του Λουξεμβούργου, σε συνέντευξη του, ενώ  για την Ελλάδα τόνισε ότι  «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επί μονίμου βάσεως να αποδεικνύει ότι το ελληνικό πρόβλημα βρίσκεται υπό έλεγχο».

Σε ερώτηση αν είναι αλήθεια ότι η τρόικα είχε προτείνει στην Ελλάδα την επιλογή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη το 2011, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι εκείνος ήταν πάντα αντίθετος σε ένα τέτοιο σενάριο.

Τα προβλήματα της Κύπρου πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια προσοχή που επιδείχθηκε στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τον πρώην Πρόεδρο του Εurogroup και νυν Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει σύντομα να ληφθούν αποφάσεις, ενώ θεωρεί ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι συστημική.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και αν ήταν λάθος, δεδομένης της ζημίας που προκάλεσε η απομείωση του ελληνικού χρέους στις κυπριακές τράπεζες, ο κ. Γιούνκερ παραδέχεται ότι αναμφίβολα το PSI που έγινε για την αντιμετώπιση της ελληνικής τραπεζικής κρίσης δεν είχε θετική επίδραση στην κατάσταση της Κύπρου. Ο κ. Γιούνκερ επισημαίνει ότι θα πρέπει όλοι να θυμούνται το πώς η ελληνική λύση επηρέασε την Κύπρο και πως «θα ήταν καλύτερο αν δεν είχαμε πέσει σε αυτή τη λύση (το PSI) με ανοιχτές αγκάλες και κλειστά μάτια».

Οι παραπάνω επισημάνσεις του κ. Γιούνκερ γίνονται σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στο έντυπο κοινοτικής επικαιρότητας «Agence Europe», το οποίο εκδίδεται στις Βρυξέλλες.

«Αν μια χώρα σαν την Κύπρο, όσο μικρή και αν είναι, αντιμετωπίζει άλυτα προβλήματα, τότε αυτά τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ίδια προσοχή που αντιμετωπίστηκαν το ελληνικό, το ιρλανδικό και το πορτογαλικό πρόβλημα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αν ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης έχει προβλήματα παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε ό,τι αφορά τον τύπο, τη φύση και την κλίμακα, τότε πρέπει να θεωρηθεί συστημική περίπτωση. Αν δεν επιλυθεί το πρόβλημα, κάθε μεγάλο πρόβλημα σε χώρα της ευρωζώνης αποτελεί συστημικό πρόβλημα λόγω της μεγάλης πιθανότητας διάδοσής του, ανέφερε.

Σχετικά με την πιθανολογούμενη συμμετοχή των καταθετών κυπριακών τραπεζών στην προσπάθεια να καταστεί το κυπριακό χρέος βιώσιμο, o κ. Γιούνκερ περιορίζεται να δηλώσει ότι «δεν πρέπει να κρατήσουμε τα μάτια μας κλειστά όταν ασχολούμαστε με αυτό το πρόβλημα», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ και ορισμένα κράτη μέλη εστιάζουν στην ανάγκη διασφάλισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και πως αυτό είναι ένα ουσιαστικό κριτήριο για κάθε μηχανισμό διάσωσης.

Τέλος, εκφράζει τη συμφωνία του με το νέο Πρόεδρο του Eurogroup ότι πρέπει να βρεθεί εντός Μαρτίου μια λύση για την Κύπρο.

Πληροφορίες από το offsite.com.cy

 

 

By