Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γκάιτνερ: Οι Ευρωπαίοι έλεγαν «θα συντρίψουμε τους Έλληνες»

«Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα»

gainter

Με απειλές είχε εξελιχθεί  η συνάντηση με αντικείμενο την Ελλάδα που έγινε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ στη Γερμανία, σύμφωνα με τον τέως αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Οι Financial Times δημοσίευσαν την Τρίτη υλικό από συνεντεύξεις που παραχώρησε ο Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου του «Stress Test: Reflections on Financial Crises». Στα κείμενα αυτά οι αναφορές στην Ελλάδα είναι πολύ… γλαφυρότερες από τη μορφή που εμφανίσθηκαν στο βιβλίο του.

Γκάιτνερ: «…Θυμάμαι να προσέρχομαι στο δείπνο και να κοιτάω το Blackberry μου (σ.σ κινητό). Ήταν μια γ…..νη καταστροφή για την Ευρώπη. Οι μετοχές μιας γαλλικής τράπεζας είχαν μειωθεί κατά 7 ή 8%. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα. Για μένα ήταν, ξέρετε, σαν το απόλυτο μακελειό λόγω των ανθρώπων [που] έλεγαν: Κρίση στην Ελλάδα, ποιοι είναι εκτεθειμένοι στην Ελλάδα;

«Οι Ευρωπαίοι ήρθαν σε αυτή την συνάντηση βασικά λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά απαίσιοι. Μάς είπαν ψέματα. Είναι απαράδεκτοι και ήταν σπάταλοι, μας εκμεταλλεύτηκαν και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η βασική στάση τους, όλων τους.

«Τους κατέστησα τότε κάτι πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις κουβέντες για ηθικό κίνδυνο που πάγωναν το αίμα και τούς είπα: «Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους δεκτόν, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέραν της Ελλάδας… Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

«Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι” αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους δείρουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα της στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα…».

By