Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γκίκας Χαρδούβελης: «Απόλυτα εντός στόχων» η Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία»

xardouvelis_3

Η ανάγκη της έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών των Ελλήνων και των επιτυχιών στην οικονομία που παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και αναγνωρίστηκαν από την τρόικα, τέθηκε στη διάρκεια της συζήτησης των δύο πλευρών στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε την πρόοδο στα οικονομικά ζητήματα  στους εκπροσώπους της τρόικας, τον Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, τον Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν και τον Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ.

«Ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο, έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Συζητήσαμε για τα νούμερα του προϋπολογισμού και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης μετά το τέλος της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση αν αποδέχονται οι δανειστές τις θυσίες του ελληνικού λαού, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι καταλαβαίνουν. Πάντως, οι επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ εξερχόμενοι του κτιρίου του ΟΟΣΑ όπου «φιλοξενείται» η διαπραγμάτευση αρνήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν ετέθη το θέμα των φοροελαφρύνσεων.

Εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συζητήσεις μετά τη συνάντηση ο Ντέκλαν Κοστέλο, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Προσδοκούμε να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και με τους υπόλοιπους υπουργούς», πρόσθεσε.

Κατά τη συνάντηση, που άρχισε στις 18.00, παρουσιάστηκαν τα πρώτα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2014, από τον κ. Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών είναι «απόλυτα εντός των στόχων» που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας «αναγνώρισαν τις επιτυχίες στην οικονομία».

Οι σημερινές συναντήσεις  

Σήμερα, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις υπουργοί: Πρώτος ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι να συμβάλλει το Παρίσι στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί τάχιστα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει τέλος Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Επιδίωξή της είναι, ακόμα, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης θέματα που επιμένει η τρόικα τα οποία ωστόσο κινδυνεύουν να κλυδωνίσουν την κυβέρνηση όπως αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ενώ επίσης επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο Πετρέλαιο Θέρμανσης (20%).

By