Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γκρίνσπαν: Μία πολιτική ένωση χρειάζεται η ΕΕ

Στα πρότυπα της ένωσης της Δυτικής με την Ανατολική Γερμανία

alan-greenspan611

 

Η κρίση της ευρωζώνης θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει μια πολιτική ένωση, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της Fed, Άλαν Γκρίνσπαν, λέγοντας ότι η κουλτούρα της Ελλάδας είναι διαφορετική από αυτήν της Γερμανίας.

«H κουλτούρα της Ελλάδας δεν είναι η ίδια με αυτήν της Γερμανίας και η συνύπαρξη τους σε μια ενιαίο οντότητα είναι δύσκολη» σημείωσε σε συνέντευξη του στο BBC.

«Ο μόνος τρόπος που μπορεί να γίνει αυτό είναι μέσω πολιτικής ένωσης, όπως με την Ανατολική και την Δυτική Γερμανία» ανέφερε.

Κανένας δεν πρόβλεψε την κρίση του 2008

Ο ίδιος υπερασπίστηκε το έργο του στην Fed απέναντι στην κριτική ότι οι πολιτικές χαμηλών επιτοκίων και χαλαρής ρύθμισης συνέβαλαν στην χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

«Κάτι που μου προξένησε σοκ είναι ότι δεν ήταν μόνο το εξαιρετικά σύνθετο μοντέλο της Fed που δεν κατάφερε να προβλέψει το κραχ τις 15 Σεπτεμβρίου του 2008, αλλά και του ΔΝΤ, της JP Morgan, που προέβλεπαν αύξηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ το 2009 και το 2010 τρεις μέρες πριν το ξέσπασμα της κρίσης» δήλωσε ο κ. Γκρίνσπαν στο δημοσιογράφο του BBC, Evan Davis.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο να προβλέπεις μια οικονομική φούσκα και στο να προβλέπεις πότε θα σκάσει, πρόσθεσε.

European-Union600

Βλέπει επιβράδυνση στην Κίνα

Όσον αφορά τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας, ο κ. Γκρίνσπαν υποστήριξε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα αρχίσει να μειώνεται.

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κίνας είναι ότι η καινοτομία είναι κατά κύριο λόγο κλεμμένη τεχνολογία. Δημοσιεύτηκε πρόσφατα μια έρευνα του Reuters με τις 100 πιο καινοτόμες επιχειρήσεις. Οι 40 ήταν στις ΗΠΑ και καμία στην Κίνα» επισήμανε ο κ. Γκρίνσπαν.

«Η παραγωγικότητα της Κίνας είναι η υψηλότερη στον κόσμο, αλλά ο τρόπος που το κάνουν είναι κλέβοντας τεχνολογία από το εξωτερικό, είτα με joint ventures είτε με άλλα μέσα» τόνισε.

Πηγή: Euro2day

By