Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γουίμπλεντον: 2,2 για τον νικητή Νόβακ, 1,1 εκ. ευρώ για τον ηττημένο “βασιλιά” Φέντερερ…

Δεν θέλαμε να τελειώσει ποτέ… Όλα τα καλά όμως, κάποτε τελειώνουν! Να, σαν τον συγκλονιστικό τελικό του Γουίμπλεντον, εκεί όπου ο Νόβακ Τζόκοβιτς βρήκε τα ψυχικά αποθέματα και επικράτησε μετά από τρομερή μάχη κοντά τεσσάρων ωρών του Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ. Κέρδισε ταυτόχρονα 2,2 εκ. ευρώ, ενώ τα μισά εισέπραξε ο «βασιλιάς» Φέντερερ -παρότι ηττημένος…

d8193b2d-9c04-3673-bc26-5622b5c18876

Ο Σέρβος νίκησε για πρώτη φορά στο χορτάρι τον «βασιλιά» και αναδείχθηκε πρωταθλητής στο Championship του Λονδίνου -για δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το 2011.

Σε ένα πρώτο σετ απόλυτα ισορροπημένο ο Φέντερερ ήταν ο νικητής (7-6 σε 51 λεπτά). Στο δεύτερο, ο Τζόκοβιτς ήταν καλύτερος. Είχε δύο μπρέικ-πόιντ στο πρώτο γκέιμ, δεν τα αξιοποίησε, αλλά τα κατάφερε στο επόμενο σέρβις-γκέιμ του Ελβετού. Ετσι, προηγήθηκε με 2-1 και αμέσως δέχθηκε ιατρικές περιποιήσεις στον αριστερό του αστράγαλο καθώς τραυματίστηκε σε μία πτώση του. Αυτό δεν τον εμπόδισε, καθώς στη συνέχεια και οι δύο κράτησαν τα σερβίς τους και έτσι ο Σέρβος πήρε το σετ με 6-4 σε 43 λεπτά.

Η απόλυτη ισορροπία επέστρεψε στο τρίτο σετ. «Σπάσιμο» σερβίς δεν υπήρξε οπότε το παιχνίδι οδηγήθηκε εκ νέου στο τάι-μπρέικ. Στα αξιοσημείωτα, ότι το 9ο γκέιμ ο Φέντερερ το κέρδισε με τέσσερις άσους σε «λαβ» γκέιμ!

Br4N139IUAAfMxh

Στο τάι-μπρέικ, λοιπόν, ο Τζόκοβιτς έκανε πρώτος μίνι-μπρέικ και έφτασε άνετα, τελικά, στην κατάκτησή του με 7-4.

Το τέταρτο σετ ήταν… θρίλερ. Ο Τζόκοβιτς έκανε πρώτος μπρέικ (3-1), ο Φέντερερ «απάντησε» αμέσως αλλά ο Σέρβος τον «ξαναπλήρωσε» με το ίδιο νόμισμα και έδειχνε το απόλυτο αφεντικό. Όμως, ο Ελβετός για ακόμη μία φορά δεν τα παράτησε. Κράτησε το σερβίς του (5-3) και στέρησε από τον Τζόκοβιτς τον τίτλο στο δικό του σέρβις-γκέιμ, κάνοντας μπρέικ για το 5-4!

Στη συνέχεια ο Σέρβος έφτασε σε championship point (30-40), αλλά ο Φέντερερ «έβγαλε» δύο άσους και τελικά ισοφάρισε σε 5-5. Ο Φέντερερ ήταν παρών, έκανε μπρέικ και πάλι, προηγήθηκε με 6-5 και «κράτησε» το σερβίς του κατακτώντας το 5ο σερί γκέιμ και ισοφαρίζοντας σε 2-2 σετ με 7-5 σε 49 λεπτά!

Στο 5ο και καθοριστικό σετ, τα πάντα κύλησαν… χωρίς ανατροπές και μεγάλες συγκινήσεις ως το 6ο γκέιμ (3-3), αν και ο Τζόκοβιτς πήρε ιατρικό τάιμ-άουτ μετά το 3ο γκέιμ, όχι για τον αριστερό του αστράγαλο αλλά για περιποιήσεις στο δεξί πόδι. Από το 7ο γκέιμ άρχισαν οι… συγκινήσεις.

Στο 10ο γκέιμ, ο Τζόκοβιτς προηγήθηκε 30-0 και 40-15, έχοντας διπλό championsip point στο σερβίς του Ελβετού και αξιοποίησε το πρώτο, κάνοντας το μπρέικ και με 6-4 σε 43 λεπτά πήρε το σετ και τη νίκη με 3-2 σετ.

c56df651-88be-3b59-b035-21febfea9453

 

Με τον τίτλο αυτό, ο Τζόκοβιτς διπλασίασε τους τίτλους του στο βρετανικό Grand Slam, ενώ γενικά έφτασε τα 7! Ο Σέρβος θα επιστρέψει στο Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης μετά από 10 μήνες ξεπερνόντας τον Ράφαελ Ναδάλ .

Ο 27χρονος θα φύγει πλουσιότερος από το Λονδίνο κατά 2,2 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό θα εκτοξεύσει τις συνολικές απολαβές του στα 65 εκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά του ο Φέντερερ είχε μια μοναδική ευκαιρία να γράψει για μια ακόμα φορά ιστορία. Στον πρώτο του τελικό σε Grand Slam από το 2012, ο Ελβετός δεν έφτασε τα 18 Major, αλλά κέρδισε τις εντυπώσεις, το χειροκρότημα και τους επαίνους για τη σπουδαία προσπάθειά του. Παράλληλα, έγινε ο μεγαλύτερος που αγωνίστηκε σε ανδρικό τελικό Γουίμπλεντον από το 1974 – όταν είχε αγωνιστεί ο 39χρονος Κεν Ρόουζγκολ.

Ο Φέντερερ κέρδισε 1.200 βαθμούς και θα επιστρέψει στο Νο3 του κόσμου, ρίχνοντας στο Νο4 τον συμπατριώτη του Στάνισλας Βαβρίνκα. Κέρδισε επίσης το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ποτέ σε φιναλίστ μιας διοργάνωσης, 1,1 εκατομμύρια ευρώ…

Οι κατακτήσεις

7 Πιτ Σάμπρας (ΗΠΑ), Ρότζερ Φέντερερ (Ελβετία)

5 Μπιορν Μποργκ (Σουηδία)

3 Τζον Μακενρό (ΗΠΑ), πόρις Μπέκερ (Γερμανία)

2 Ροντ Λέιβερ (Αυστραλία), Τζον Νιούκομπ (Αυστραλία), Τζίμι Κόνορς (ΗΠΑ),  Στέφαν Έντμπεργκ (Σουηδία), Ράφαελ Ναδάλ (Ισπανία), Νόβακ Τζόκοβιτς (Σερβία)

1 φορά Σταν Σμιθ (ΗΠΑ), Γιαν Κόντες (Τσεχοσλοβακία), Άρτουρ Ας (ΗΠΑ), Πατ Κας (Αυστραλία), Μίχαελ Στιχ (Γερμανία), Αντρέ Αγκάσι (ΗΠΑ), Ρίχαρντ Κράισεκ (Ολλανδία), Γκόραν Ιβανίσεβιτς (Κροατία), Λέιτον Χιούιτ (Αυστραλία), Άντι Μάρεϊ (Μεγάλη Βρετανία).

Επιστροφή της Πέτρα στις γυναίκες

Η Πέτρα Κβίτοβα επέστρεψε στο θρόνο του Γουίμπλεντον μετά το 2011 στο τουρνουά των γυναικών. Η 24χρονη Τσέχα νίκησε 2-0 την Εζενί Μπουσάρ και κατέκτησε για δεύτερη φορά στην καριέρα της τον τίτλο στο μεγάλο τουρνουά του Λονδίνου.

kvitova_wimbledon1

Η εμπειρία της Κβίτοβα μέτρησε διπλά στον μεγάλο τελικό. Ιδίως από τη στιγμή που πήρε το πρώτο σετ με 6-3. Παρότι είχε τρεις φορές περισσότερα αβίαστα λάθη (9 με 3) τέλειωσε το πρώτο σετ με 17 winners και έκανε τρία μπρέικ στα σέρβις της Καναδής.

Η νεαρή Μπουσάρ, στον πρώτο τελικό της καριέρας της σε τουρνουά grand slam, έδειξε να απογοητεύεται καθώς δεν κατάφερε να πάρει κάτι στο πρώτο σετ. Η Κβίτοβα το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο και με 6-0 στο δεύτερο σετ επιβεβαίωσε πιο εύκολα απ” όσο αναμενόταν το ρόλο του φαβορί φτάνοντας στην κατάκτηση του τροπαίου. Μετά την επιτυχία της αυτή η Τσέχα θα βρεθεί στο Νο4 της παγκόσμιας κατάταξης.

By