Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γράφει ο… @g_evgenidis

Αυτογκόλ

@g_evgenidisΗ επένδυση στις Σκουριές θεωρείται από τον Αντώνη Σαμαρά και το κυβερνητικό επιτελείο ως εξαιρετικής σημασίας. Όχι μόνο για τα χρήματα και τις θέσεις εργασίας που θα αποφέρει αλλά κυρίως για το μήνυμα που θα περνούσε προς τα έξω πως η χώρα είναι φιλική προς τις επενδύσεις και πως η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ετοιμότητα να «ξεκολλήσει» από το τέλμα, στο οποίο έχει περιέλθει μετά τις μεγαλόπνοες δηλώσεις ανά καιρούς. Είναι επίσης κοινό μυστικό πως ο Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί στους ιθύνοντες της εταιρείας Eldorado Gold πως η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Το μεγάλο, όμως, αυτογκόλ της προηγούμενης εβδομάδας, είναι πολύ πιθανόν να στοιχίσει στην κυβέρνηση την απονομιμοποίηση της επένδυσης στη λαϊκή συνείδηση.

Ήδη η τοπική κοινωνία της Ιερισσού και των Σκουριών είναι στα κάγκελα, κυρίως λόγω των μεγάλων οικολογικών κινδύνων, όπως αυτοί διαφαίνονται και από το πόρισμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Στον αντίποδα, όμως, υπάρχει απόφαση του ΣτΕ και πόρισμα του ΙΓΜΕ, τα οποία αμφότερα δικαιώνουν την επένδυση και της δίνουν το πράσινο φως να συνεχίσει. Πράγματι, η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί τον ορυκτό της πλούτο. Αυτή είναι μια αντίληψη που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του κόσμου, το οποίο, όμως, δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τις αψυχολόγητες κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ με την επέμβαση στις Σκουριές και τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, ακόμα και σε προαύλιο σχολείου.

Ο Υπουργός, κύριος Δένδιας, ξεκίνησε θετικά, αποσπώντας τα εύσημα των πολιτών του κέντρου της Αθήνας και όχι μόνο για το σχέδιο Ξένιος Δίας (ας παραλείψουμε την ειρωνεία του ονόματος). Πλέον, όμως, ο Υπουργός και μαζί του η κυβέρνηση δείχνουν να συγχέουν την τήρηση της νομιμότητας με την αστυνομοκρατία. Από εκεί που έκαναν στοχευμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις, όπως στην περίπτωση της ΑΣΟΕΕ και της Βίλας Αμαλία, έφτασαν στο σημείο να βγαίνει δασκάλα στην εκπομπή της Πόπης Τσαπανίδου κλαίγοντας από τα δακρυγόνα. Αυτές οι κινήσεις σαφώς και δεν περιποιούν τιμή σε ένα δημοκρατικό καθεστώς και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούν το δόγμα της κυβέρνησης περί επιμονής στη νομιμότητα. Ίσα ίσα που τέτοιες κινήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα έτι περισσότερο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να καταφέρνει να απονομιμοποιεί το πνεύμα της επένδυσης ακόμα και στα μάτια των υποστηρικτών της.

Επιπρόσθετα, οι έλεγχοι που διενήργησε η Αστυνομία στα σπίτια των κατοίκων του χωριού ήταν απαράδεκτοι. Πλεόν δεν είναι θέμα ουσίας αλλά κυρίως επικοινωνίας και έξωθεν καλής μαρτυρίας. Δεν μπορεί δηλαδή μια κυβέρνηση με σημείο αναφοράς τους περιώνυμους «νοικοκυραίους» να ψάχνει τα σπίτια τους. Η Αστυνομία δεν μπορεί να προσάγει 15χρονα παιδιά, αυτό αντιβαίνει σε κάθε λογική. Ας λένε ορισμένοι φαιδροί πως «οι Συριζαίοι βάζουν μπροστά τα παιδιά», η κυβέρνηση και η κάθε κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέπει στην Αστυνομία να περνάει εφήβους από τη διαδικασία της προσαγωγής. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση που επικαλείται τη νομιμότητα και εγκαλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους για περίθαλψη της ανομίας να προβαίνει σε κινήσεις που στερούνται στοιχειώδους ηθικής.

Μέχρι τώρα, το μέτωπο της κυβέρνησης στο μέτωπο για τις Σκουριές ήταν αρραγές: και τα τρία μέλη της θέλουν την επένδυση πάση θυσία. Το μέτωπο, όμως, αυτό έσπασε, κυρίως λόγω της βίαιης επέμβασης της Αστυνομίας την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η ΔΗ.ΜΑΡ., αφού έχουν αφομοιωθεί εντελώς από τον Αντώνη Σαμαρά στη λειτουργία της κυβέρνησης, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν και να διεκδικήσουν το προφανές: δηλαδή να μην δυναμιτίζει η κυβέρνηση την κατάσταση την ώρα που χρειάζεται ηρεμία και να μην δίνει το κράτος την εντύπωση πως βάλλει εναντίον των ίδιων του των πολιτών.

Εν πάση περιπτώσει, η εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν απαράδεκτη και δεν συμβάλλει στον αντικειμενικό σκοπό της κυβέρνησης, που είναι η πραγμάτωση της επένδυσης και η εν τοις πράγμασι αλλαγή του κλίματος. Τα επικοινωνιακά αυτογκόλ του κυρίου Δένδια, υπό τον γενναιόδωρο μανδύα προστασίας του κυρίου Σαμαρά πρέπει να σταματήσουν πριν να διολισθήσει η κατάσταση σε επικίνδυνες ατραπούς. Θα πρέπει, άλλωστε, να ξέρουν και οι ίδιοι πως με τέτοιες κινήσεις φλερτάρουν έτι περισσότερο με την ενδυνάμωση των πολιτικών άκρων.

Γιώργος Ευγενίδης

@g_evgenidis[space size=»30″]

 

By