Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Γ.Γ. ΝΑΤΟ: Νέα αμυντικά σχέδια λόγω της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία

Οι δηλώσεις του Ράσμουσεν απηχούν αυτές του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον

nato600_050314

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Midi Libre, εξέφρασε την άποψη ότι «η ρωσική επίθεση» εναντίον της Ουκρανίας δικαιολογεί την προετοιμασία «νέων αμυντικών σχεδίων».

«Θα ενισχύσουμε τα στρατιωτικά μας γυμνάσια και θα καταρτίσουμε νέα αμυντικά σχέδια. Η ρωσική επίθεση ήταν ένας κώδωνας κινδύνου και δημιούργησε μια νέα κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη» τόνισε ο Ράσμουσεν.

«Είναι ανησυχητικό γιατί πιστεύω ότι φιλοδοξία του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν είναι να δημιουργήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή. Θέλω να ενθαρρύνω τις χώρες του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην άμυνα. Τα πέντε τελευταία χρόνια η Ρωσία αύξησε τις αμυντικές της δαπάνες κατά 50%, οι χώρες του ΝΑΤΟ τις μείωσαν κατά 20% κατά μέσο όρο. Πρέπει να αντιστραφεί η τάση αυτή» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας.

«Η Ρωσία θεωρεί το ΝΑΤΟ αντίπαλό της» συμπλήρωσε ο Ράσμουσεν. «Λυπάμαι για αυτό, διότι πρέπει να αναπτύξουμε μια γόνιμη συνεργασία μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Όμως πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα κατάσταση», επεσήμανε.

Οι δηλώσεις του Ράσμουσεν απηχούν αυτές του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος, σε επιστολή του στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους ηγέτες των 27 χωρών μελών της ΕΕ η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετάσει «τη μακροπρόθεσμη σχέση του» με τη Ρωσία και να ενισχύσει τις ικανότητές του να αντιδρά άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή.

By