Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Μανιάτης: Κορυφαίος ο ρόλος μας στην Ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια

Καταδίκασε απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις

maniatis giannis

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας σε ομιλία του ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ενεργειακών παραγόντων, αναλυτών, Ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, στο έγκριτο Κέντρο διεθνούς φήμης “Centre for Strategic International Studies (CSIS)” στην Ουάσινγκτον, στο όποιο έχουν παρουσιάσει απόψεις τους αρχηγοί κυβερνήσεων και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τον κορυφαίο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, ο οποίος αναπτύσσεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

– Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο.

– Η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς.

– Η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο νέο ενεργειακό ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου Φυσικού Αερίου στη Ν.Α. Ευρώπης, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του Ελληνο-Βουλγαρικού διαδρόμου και στη συνέχεια την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους ευρωπαίους καταναλωτές.

Αφού αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και Νότια της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές στον τομέα αυτό.

Ο Έλληνας Υπουργός ΠΕΚΑ καταδίκασε απερίφραστα τις πρόσφατα προκλητικές και παράνομες με βάση το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβε τις σαφείς θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσιάζει το νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μανιάτης προέβη σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του Bloomberg και του Europolitics.

Το πρόγραμμα του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, συνεχίζεται με συναντήσεις με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του τομέα της ενέργειας, τον Αμερικανό Ομόλογό του κ. Ernest Moniz, την Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας κ. Novell, καθώς και με την κα Michelle Patron, Σύμβουλο του Πρόεδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

O Υπουργός ΠΕΚΑ θα συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

By