Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γ. Παπανδρέου: Απαιτείται διάλογος και συνεργασία με την Τουρκία

Θετική η συνέχιση των επαφών με την Άγκυρα στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός

 

«Θετικό γεγονός» αποκαλεί σε ανακοίνωση του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Γ.Παπανδρέου υπενθυμίζει ότι η πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου έγινε επί της δικής του πρωθυπουργίας στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι σήμερα απαιτείται διάλογος και πολυμερείς συνεργασίες με την γειτονική χώρα.

PASOK’s national conference, 10th and 11th of March. / Εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 10 και 11 Μαρτίου 2012.Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ.Παπανδρέου έχει ώς εξής: «Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδα – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πρώτη συνεδρίαση που έγινε στην Αθήνα τον Μάϊο του 2010, αποτελεί θετικό γεγονός. Συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Η χώρα και ο Ελληνικός λαός απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ενώ εμπεδώνουν την σταθερότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό μέσα στις συνεχώς -και ταχύτατα- μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αλλά και στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων που θα διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επ” οφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού, παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Η θέση μου, υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, όπως και της συνεργασίας προς όφελος των λαών, είναι γνωστή και είναι πάγια.Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και η υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ. Με αυτές τις αρχές και τις θέσεις πορεύτηκα από την πρώτη στιγμή και από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και ως Πρωθυπουργός. Έτσι οδηγηθήκαμε και στην απόφαση για την συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, κάτι που αποτέλεσε σημαντικό αλλά και συμβολικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών»[space size=»30″]

 

By