Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Γ. Παπανδρέου: «Σχέδιο Ομπάμα» για την Ελλάδα

G Papandreou 2

Να πάρει πρωτοβουλίες διάσωσης της Ευρώπης και να επισκεφθεί την Ελλάδα καλεί τον αμερικανό πρόεδρο ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και πρώην Πρωθυπουργός, με άρθρο του στην επιθεώρηση «Foreign Policy», ζητά από τις ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω ενός νέου «πράσινου» σχεδίου Μάρσαλ

Πρώτο βήμα της ευρωπαϊκής σωτηρίας θεωρεί ότι είναι η σωτηρία της Ελλάδας, επισημαίνοντας παράλληλα τις πολιτικές λιτότητας που πιστά ακολουθεί η χώρα τα τελευταία χρόνια. «Η Ευρώπη πρέπει να πει ότι «Η κρίση τελειώνει εδώ. Η Ελλάδα είναι μέρος της ευρωζώνης. Τελεία και παύλα»», σημειώνει και εξηγεί πως μία τέτοια στάση θα μπορούσε να είναι αξιόπιστη, μόνο με την στήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης και του προέδρου Ομπάμα.

Ο πρώην Πρωθυπουργός «καρφώνει» Μέρκελ-Σαρκοζύ, υποστηρίζοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν με υποκρισία τις ΗΠΑ.

Συστήνει δε, στον αμερικανό πρόεδρο να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας μεγάλης ενεργειακής, διπλωματικής και ειρηνευτικής πρωτοβουλίας ενώνοντας τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και την Ευρώπη μέσω μιας ενεργειακής συνεργασίας ονομάζοντάς την «πράσινο Σχέδιο Μάρσαλ».

Καλεί επίσης τον κ. Ομπάμα, να επισκεφθεί την Ελλάδα αλλά και να στηρίξει την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Για να αναζωογονηθεί η Ελλάδα — η χώρα με στενούς ιστορικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ — μια επίσκεψη υποστήριξης της Ελλάδας θα είναι αληθινή ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την ευρωκρίση», γράφει.

 

 

By