Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Δάκης Ιωάννου:Γιατί είναι στη λίστα των 100 πιο ισχυρών της τέχνης;

Μια ματιά στο έργο ενός από τους σημαντικότερους συλλέκτες παγκοσμίως, του Δάκη Ιωάννου, που βρέθηκε στην 42η θέση της λίστας των ισχυρών του «ArtReview».

dakis

Διόλου απίστευτο είναι το γεγονός ότι το έγκυρο περιοδικό «ArtReview» κατατάσσει τον Δάκη Ιωάννου στην ετήσια λίστα με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της τέχνης «τοποθετώντας» τον στην 42η θέση. Ο ΄Ελληνας συλλέκτης και επιχειρηματίας, ιδρυτής του ΔΕΣΤΕ, έχει κερδίσει μια θέση ανάμεσα στους σημαντικούς ανθρώπους του διεθνούς στερεώματος της τέχνης. Λίγους μήνες νωρίτερα, η διεθνής διοργάνωση Frieze Art Fair με την ευκαιρία της πραγματοποίησής της από τις 9 έως τις 14 Μαΐου στη Νέα Υόρκη τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 38 ισχυρών της τέχνης.

Guardian και new York Times για τον Δάκη Ιωάννου

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Δάκης Ιωάννου διαθέτει «μια από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης που υπάρχουν», ενώ ο κύπριος επιχειρηματίας κέντρισε το ενδιαφέρον και των New York Times που φιλοξένησε τον περασμένο Απρίλιο στο περιοδικό «T Magazine» μεγάλο αφιέρωμα στη δράση του με πληροφορίες για το ΄Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ Σύγχρονης Τέχνης και το μικρό του projectspace στην Υδρα. Ο λόγος για τα Σφαγεία του νησιού (το μικρό κτήριο στο πλάι της χώρας που αποβίβαζαν τα ζώα και τα έσφαζαν για να μεταφέρεται το κρέας τους πιο εύκολα) με τα τσιγκέλια και τα κάγκελα να θυμίζουν έντονα το παρελθόν του χώρου, ο οποίος από το 2009 που δημιουργήθηκε έγινε κόμβος συνάντησης ανθρώπων της σύγχρονης τέχνης και του διεθνούς τζετ σετ: επιμελητές biennale, μεγαλοσυλλέκτες, διευθυντές Μουσείων, καθηγητές Πανεπιστημίων και διάσημοι καλλιτέχνες συναντιούνται κάθε χρόνο στην Υδρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών. Μεταξύ των καλλιτεχνών που έχει συνεργαστεί ο Δάκης Ιωάννου είναι ο Τζεφ Κουνς, ο οπο΄λιος έχει διακοσμήσει την περίφημη θαλαμηγό του συλλέκτη, Guilty (κεντρική φωτογραφία).

Ο Δ. Ιωάννου, το Γκουγκενχάιμ και το Νέο Μουσείο ΝΥ

Σήμερα ο Δάκης Ιωάννου είναι πρόεδρος του διεθνούς διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Σόλομον Ρ.Φ. Γκουγκενχάϊμ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νέου Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και μέλος των διεθνών συμβουλίων των Tate Galleries και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Moca στην Καλιφόρνια. Επίσης, είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου που εδρεύει στη Λευκωσία της Κύπρου από το 1981 και στοχεύει στην αποκατάσταση ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο διευθυντής της Tate του Λονδίνου, Ν. Serota, η πιο ισχυρή φυσιογνωμία της διεθνούς τέχνης

Ποια είναι η πιο ισχυρή φυσιογνωμία στο χώρο της παγκόσμιας τέχνης; O διευθυντής της διάσημης Tate γκαλερί του Λονδίνου, ο 68χρονος Nicholas Serota, είναι η πιο ισχυρή φυσιογνωμία στον χώρο της τέχνης παγκοσμίως, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή του πιο δημοφιλούς μουσείου σύγχρονης τέχνης του κόσμου από το 1988, βρίσκεται στην πρώτη θέση της ετήσιας λίστας με τους 100 πιο ισχυρούς ανθρώπους της τέχνης που δημοσιεύει το περιοδικό «ArtReview». «Η Tate αποτελεί την επιτομή σχεδόν όλων των στοιχείων της τρέχουσας σύγχρονης παγκόσμιας τέχνης, σε μια εποχή που η διανομή της τέχνης είναι πλέον, αναμφισβήτητα, πιο σημαντική από την παραγωγή της» αναφέρει το άρθρο. Στην πέμπτη θέση της λίστας συναντάμε το όνομα της Μαρίνα Αμπράμοβιτς, της κορυφαίας καλλιτέχνιδας που έφερε την έννοια της performance στα όριά της. Στις επόμενες θέσεις της λίστας συναντάμε, κατά κύριο λόγο, ονόματα υπεύθυνων γκαλερί απ” όλο τον κόσμο.

By