Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δέκα αλήθειες για το σκάνδαλο του Woody Allen από το Vanity Fair

 Tο περιοδικό Vanity Fair όμως παίρνει θέση υπέρ της Dylan

woodyallenΥπάρχει ένας αρθρογράφος που ξέρει την ιστορία των κατηγοριών σεξουαλικής κακοποίησης της Dylan από τον Woody Allen καλύτερα από κάθε άλλο. Και αυτή είναι η Maureen Orth, συγγραφέας δημοσιογράφος και αρθρογράφος για το περιοδικό Vanity Fair εδώ και δεκαετίες. Είναι μια από τις λίγες που έχουν παρακολουθήσει την ιστορία του Allen από την αρχή.

Και εδώ και μια εβδομάδα, παρακολουθώντας τις εκατοντάδες πληροφορίες που βγαίνουν στο φως για τον σκηνοθέτη, η Orth ένιωσε ότι έπρεπε να γράψει και αυτή για την υπόθεση ξεκαθαρίζοντας και αποκαλύπτοντας κάποια «αδιαμφισβήτητα» γεγονότα όπως τα αποκαλεί.

«Είμαι η συγγραφέας δύο μεγάλων κειμένων για αυτή την υπόθεση, ένα το 1992 όταν η Dylan ήταν επτά ετών και το δεύτερο το προηγούμενο φθινόπωρο όταν ήταν εικοσιοκτώ ετών. Και για αυτό το λόγο νιώθω υποχρεωμένη να βάλω κάποια πράγματα στη θέση τους. Και να συνθέσω μια λίστα με κάποια αδιαμφισβήτητα γεγονότα» :

1. Η Mia Farrow δεν πήγε ποτέ στην αστυνομία να καταγγείλει την σεξουαλική κακοποίηση. Ο δικηγόρος της της υπαγόρευσε στις 5 Αυγούστου του 1992, να πάει την εφτάχρονη κόρη της Dylan σε έναν παιδίατρο, ο οποίος με τη σειρά του ήταν υποχρεωμένος να καταγγείλει την ιστορία του παιδιού για σεξουαλική κακοποίηση στην αστυνομία, το οποίο και έκανε στις 6 Αυγούστου του 1992.

2. Ο Woody Allen είχε κάνει ψυχοθεραπεία για κάποια -όπως είχε χαρακτηριστεί- «ακατάλληλη συμπεριφορά» απέναντι στην Dylan με έναν παιδοψυχολόγο, πολύ πριν γίνει η κατηγορία στις αρχές ή πριν γίνει γνωστή στον τύπο. Η Mia Farrow είχε δώσει σαφείς οδηγίες στις νταντάδες των παιδιών της να μην αφήνουν ποτέ μόνο του τον Allen με την Dylan.

3. Ο Woody Allen αρνήθηκε να υποβληθεί σε τέστ αλήθειας από την αστυνομία του Κονέκτικάτ. Αντί αυτού, έκανε ένα που του ετοίμασε η δικηγορική του ομάδα. Η αστυνομία δεν δέχτηκε το τεστ φυσικά ως αποδεικτικό στοιχείο. Ο δικηγόρος, Frank Maco, δήλωσε οτι ποτέ κανείς δεν ζήτησε από την Mia να κάνει τεστ αλήθειας.

4. Ο Woody Allen έχασε τέσσερις δίκες -μια μήνυση, ένα πρόστιμο κατά του εισαγγελέα που τον κατηγορούσε, και δύο εφέσεις- και πλήρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τότε για τα δικαστικά έξοδα της Mia Farrow. Ο δικαστής δήλωσε στο τέλος της δίκης το 1992, οτι «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει οτι η κυρία Farrow έκανε πλύση εγκεφάλου στη κόρη της για να την πείσει οτι έχει πέσει θύμα κακοποίησης, ή οτι η κυρία Farrow ήθελε να εκδικηθεί τον κύριο Allen».

5. Στην απόφαση του ο δικαστής ανέφερε ότι η συμπεριφορά του Woody Allen απέναντι στην Dylan ήταν «χυδαία ανάρμοστη και πρέπει να παρθούν μέτρα για την προστασία της».

6. Οι ισχυρισμοί της Dylan είναι συναφείς με τις μαρτυρίες τριών ενήλικων που ήταν παρόντες εκείνη την ημέρα. Την ημέρα της επίθεσης. Όπου η νταντά φίλης της Mia, που βρισκόταν στο σπίτι, πρόσεξε ότι η Dylan και o Woody απουσίασαν για 20 λεπτά. Μια άλλη νταντά της οικογένειας είπε οτι την ίδια μέρα είδε τον Allen να έχει χώσει το κεφάλι του ανάμεσα στα σκέλια του παιδιού και η Dylan να κοιτά ακίνητη μια κλειστή τηλεόραση. Και τέλος η δασκάλα γαλλικών των παιδιών βρήκε την Dylan χωρίς εσώρουχα.

7. Το πόρισμα του νοσοκομείου  Yale-New Haven Sex Abuse Clinic, δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο πολύ απλά γιατί συντάχθηκε και υπογράφηκε χωρίς κανείς να έχει εξετάσει το παιδί. Ο Woody Allen απλά οργάνωσε μια συνέντευξη τύπου στα σκαλιά του νοσοκομείου διαβάζοντας το πόρισμα.

8. Ο Woody Allen άλλαξε την ιστορία του για την σοφίτα, όπου λέγεται να συνέβη η κακοποίηση. Πρώτα δήλωσε οτι δεν είχε πάει ποτέ στην σοφίτα, και μετά όταν βρέθηκαν μαλλιά του πάνω σε ένα πίνακα που βρισκόταν στη σοφίτα, παραδέχτηκε ότι μπορεί να είχε μπει μια δυο φορές.

9. Ο δικαστής δήλωσε δημόσια πως είχε λόγους να συνεχίσει την δίωξη του Allen για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά δεν το έκανε γιατί ήθελε να προστατέψει το παιδί που βρισκόταν σε οικτρή ψυχολογική κατάσταση.

10. Δεν έχω καμία σχέση με την Mia Farrow και κανένα λόγο να την υποστηρίξω.

Αυτά έγραψε στο κείμενο της στο Vanity Fair η δημοσιογράφος Maureen Orth, δίνοντας νέα τροπή στην πραγματικά σοκαριστική αυτή ιστορία.

By