Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ν. Δένδιας: Μεγαλύτερη πρόκληση η παράνομη μετανάστευση από την οικονομική κρίση

«Δεν μπορεί μία μικρή χώρα, να δέχεται σήμερα το 90% των παράνομων μεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε συνέντευξη του στο BBC

fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros

Η ελληνική κοινωνία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με μία τεράστια συρρίκνωση της οικονομίας της, χωρίς να υπάρξουν μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC στην εκπομπή HardTalk,  ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπάρχει ανησυχία όσον αφορά το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για τις απεργίες και τις κοινωνικές αναταραχές) είπε ότι η Αθήνα τον τελευταίο χρόνο υπήρξε η πιο ειρηνική πόλη στη Νότια Ευρώπη.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή διαφαίνεται «φως στην άκρη του τούνελ». Μάλιστα, ο ίδιος παρέθεσε μια σειρά από δεδομένα, όπως η ανοδική πορεία του τουρισμού, η συμφωνία με τους Αζέρους για τον αγωγό TAP , η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξελίξεις στις οποίες βασίζονται και οι προβλέψεις για ανάπτυξη το 2014, όπως τόνισε εμφατικά.

Επίσης, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης χαρακτήρισε την παράνομη μετανάστευση μεγαλύτερη πρόκληση από αυτή της οικονομικής κρίσης και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί μία μικρή χώρα, να δέχεται σήμερα το 90% των παράνομων μεταναστών ολόκληρης της Ευρώπης. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει αλληλεγγύη στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να τεθούν και άλλα κριτήρια (πέραν του υφιστάμενου κριτηρίου που είναι η χώρα εισόδου) όπως ο πληθυσμός, το ΑΕΠ κλπ.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα μεταναστών ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και ότι, με δεδομένη την οικονομική κρίση, η Ελλάδα κάνει το καλύτερο δυνατό. Επιπλέον, ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα ατιμωρησίας σε περιπτώσεις ρατσιστικών εγκλημάτων.

Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για τη Χρυσή Αυγή και τόνισε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για νεοναζιστικό κόμμα, λέγοντας ότι είναι πολύ επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερώτηση ότι υπάρχουν καταγγελίες πως αστυνομικοί παραπέμπουν πολίτες στη Χρυσή Αυγή, είπε «το έχω ακούσει κι εγώ, αλλά δεν έχω καμία απόδειξη γι “αυτό. (Αν αυτό συμβαίνει) θα τιμωρήσω τον αστυνομικό, αμέσως» είπε χαρακτηριστικά. Σε συνεχόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου του BBC ότι πολλοί αστυνομικοί έχουν ψηφίσει τη Χρυσή Αυγή, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό το δεδομένο. «Δεν μπορώ να ελέγξω τι ψηφίζουν οι άνθρωποι στη χώρα μου. Κανείς δεν μπορεί. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό που θα μπορούσα να ελέγξω είναι η συμπεριφορά των αστυνομικών. Έτσι, θα πρέπει να υπακούουν σ το νόμο και στους κανονισμούς της Αστυνομίας» υπογράμμισε.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By