Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δήμαρχος Σλαβιάνσκ: Σε ρόλο καταχτητή ο στρατός του Κιέβου

Θέλουμε την ενίσχυση από τα ρωσικά στρατεύματα, τόνισε ο Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ

29906170001_3557623620001_vs-53702832e4b004a6e598b2b6-782203293001

Λίγες ώρες μετά από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το δημοψήφισμα της Κυριακής στο Ντόνετσκ, το κλίμα για την κυβέρνηση του Κιέβου μόνο θετικό δε φαίνεται να είναι στην εν λόγω περιφέρεια της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ χαρακτήρισε τους ουκρανούς στρατιώτες που δρουν στην περιοχή  ως «κατακτητές».

«Πρέπει να φύγουν. Θα υπερασπιστούμε την περιοχή μας» είπε μιλώντας σε κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Ερωτηθείς εάν η αυτοαποκαλούμενη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ» έχει ανάγκη τη βοήθεια ρώσων στρατιωτών, ο δήμαρχος απάντησε: «Το στηρίζω. Χρειαζόμαστε ρώσους στρατιώτες να παρέχουν σταθερότητα και ειρηνική ζωή στο μέλλον της περιοχής».

Νωρίτερα, ηγέτες των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ εξέφρασαν την επιθυμία τους για ένωση με τη Ρωσία, λέγοντας ότι ζήτησαν από τη Μόσχα να εξετάσει το θέμα. 

Οι φιλορώσοι υποστηρίζουν ότι ποσοστό κοντά στο 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Εν τω μεταξύ, στο Λουγκάνσκ, φιλορώσοι διαδηλωτές κήρυξαν ανεξάρτητη την περιοχή, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα. Τόνισαν, μάλιστα, ότι δεν έχουν σκοπό να ψηφίσουν στις ουκρανικές εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Από σήμερα είμαστε πλέον η Δημοκρατία του Λουγκάνσκ, η οποία θεωρεί ότι θα ήταν ανάρμοστο και ακόμη και ανόητο» να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας, ανέφερε ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στην επαρχία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το 96,2% των ψηφοφόρων του Λουγκάνσκ φαίνεται ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ουκρανία.

By