Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Δίδυμοι» ευκαιρία για τη βιοϊατρική στο Διάστημα

Δύο δίδυμοι αστροναύτες θα ταξιδέψουν μαζί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Ορισμένα από τα πειράματα θα επικεντρωθούν σε γνωστά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι αστροναύτες, όπως τα οφθαλμολογικά, ενώ άλλα θα αφορούν πεδία σχετικώς ή εντελώς άγνωστα στην ιατρική του Διαστήματος

mark kai skot keli_nasa

Προκειμένου να βοηθήσουν οικειοθελώς σε μια νέα μελέτη για την εξερεύνηση του Διαστήματος, δύο ομοζυγωτικοί ταυτόσημοι δίδυμοι αστροναύτες, ο Μαρκ και Σκοτ Κέλι, αναμένεται να δώσουν το αίμα τους, γεγονός που θα συμβάλλει και στη βιοϊατρική πίσω στη Γη και θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία σε όλη την ανθρωπότητα, ώστε να διαχωριστεί η επίδραση που έχουν οι διαστημικές συνθήκες στον ανθρώπινο οργανισμό από εκείνες της γενετικής.

Από τη Γη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Ο Μαρκ Κέλι, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, θα παραμείνει στη Γη, ενώ ο Σκοτ θα μείνει για έναν χρόνο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Πριν από λίγες ημέρες η ΝΑSA έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι θα αναζητήσουν οι επιστήμονες κατά την παρακολούθηση των δύο διδύμων. Συγκεκριμένα, οι επιτελείς της ανακοίνωσαν 10 πειράματα που θα διεξαχθούν στους αδελφούς Κέλι, τα οποία επελέγησαν ύστερα από προτάσεις επιστημόνων αλλά και κυβερνητικών αρμόδιων υπηρεσιών.

Ορισμένα από τα πειράματα θα επικεντρωθούν σε γνωστά προβλήματα υγείας που εμφανίζουν οι αστροναύτες, όπως τα οφθαλμολογικά, τα οποία προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα βαρύτητας. Οι οφθαλμικές παθήσεις παρουσιάζονται στο ένα τέταρτο των αστροναυτών στον ΙSS. Άλλα πειράματα πάντως θα αφορούν πεδία σχετικώς ή εντελώς άγνωστα στην ιατρική του Διαστήματος.

Μελέτη του μήκους των τελομερών

Για παράδειγμα, η Σούζαν Μπέιλι από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Φορτ Κόλινς θα διερευνήσει μαζί με τους συνεργάτες της το μήκος των τελομερών των δύο διδύμων. Τα τελομερή αποτελούν τμήματα DNA που βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και τα οποία κονταίνουν καθώς γερνάμε. Ως σήμερα οι επιστήμονες δεν είχαν ποτέ μελετήσει το μήκος των τελομερών στο Διάστημα και η νέα γνώση αναμένεται να αποδειχθεί πολύτιμη. «Θεωρούμε ότι τα τελομερή θα αποδειχθούν πολύ καλοί βιοδείκτες, καθώς αντικατοπτρίζουν την έκθεση του οργανισμού σε διαφορετικές εμπειρίες κατά το διαστημικό ταξίδι» ανέφερε η δρ Μπέιλι και προσέθεσε: «Τα τελομερή δεν ξεχνούν».

Από την πλευρά τους ειδικοί του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τον Ματίας Μπάσνερ, θα μελετήσουν τις γνωστικές ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων της ικανότητας προσανατολισμού στον χώρο και της απόφασης για τη λήψη ρίσκων – αμφότερα είναι άκρως σημαντικά στο απαιτητικό διαστημικό περιβάλλον. Τα τεστ θα διεξαχθούν πριν και μετά το ταξίδι του Σκοτ στο Διάστημα, καθώς και μία φορά τον μήνα κατά την ετήσια διαστημική αποστολή.

astronautes

Ανοίγει ο δρόμος και για τους ιδιώτες εξερευνητές

Τα πειράματα αυτά αναμένεται να αποδειχθούν άκρως χρήσιμα για τα μακροπρόθεσμα σχέδια της NASA σχετικά με την εξερεύνηση του βαθέος Διαστήματος και ίσως θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τους μελλοντικούς (ιδιώτες) διαστημικούς εξερευνητές.

Μεταξύ αυτών ίσως είναι οι Κάμερον και Τάιλερ Γούινκλεβος, δύο άλλοι δίδυμοι αδελφοί που έγιναν γνωστοί μετά τη δικαστική διαμάχη που είχαν με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ για την «πατρότητα» του facebook. Τα δύο αδέλφια υποστήριζαν ότι η ιδέα για το fb ήταν δική τους και από τη νομική διαδικασία βγήκαν πλουσιότεροι κατά 20 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και κατά 200 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές. Με «μαγιά» αυτά τα χρήματα έκαναν διάφορες επενδύσεις στο Internet, με πιο πρόσφατη το bitcoin. Όπως λένε, είναι πλέον κάτοχοι ψηφιακών νομισμάτων αξίας 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των επενδύσεών τους όμως είναι και οι διαστημικές εμπειρίες. Πριν από μερικές ημέρες ανέφεραν ότι αγόρασαν εισιτήρια για μια υποτροχιακή πτήση με τη Virgin Galactic – η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι οι τουριστικές πτήσεις της στο όριο του Διαστήματος θα ξεκινήσουν μέσα στο έτος. Πολύ πιθανόν οι αδελφοί Γουίνκλεβος να πλήρωσαν τα εισιτήρια με…bitcoin.

By