Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δίπλωμα οδήγησης ζητούν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Θα διαμαρτυρηθούν το Σάββατο ώστε να νομιμοποιηθεί η οδήγηση των γυναικών στη χώρα τους

saudi_woman615

Ομάδα γυναικών της Σαουδικής Αραβίας διοργανώνουν το Σάββατο διαμαρτυρία, διεκδικώντας την άρση της μοναδικής παγκοσμίως απαγόρευσης να οδηγούν γυναίκες, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας παρακινούν τις γυναίκες όλης της χώρας να βγουν στους δρόμους, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να παράσχει «βάσιμη και νομική αιτιολόγηση» για την διατήρηση της απαγόρευσης και «όχι μόνο να αποδέχεται την κοινωνική πλειοψηφούσα γνώμη».

Σημειώνεται ότι ήδη 16.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει διαδικτυακή αίτηση για στήριξη του κινήματος.

Ο βασιλιάς Αμπτουλάχ έχει επεκτείνει τα δικαιώματα των γυναικών στην μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής πετρελαίου παγκοσμίως, κινείται όμως με βραδείς ρυθμούς. Ο Αμπντουλάχ, που πρέπει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των παραδοσιακών κληρικών και των υποστηρικτών τους, άνοιξε το πρώτο μικτό πανεπιστήμιο, όρισε την πρώτη γυναίκα υφυπουργό, ενώ δήλωσε πως οι γυναίκες μπορούν να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές. Το δικαίωμα αυτό θα ισχύσει από τις εκλογές του 2013, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση οδήγησης για τις γυναίκες.

Mideast Saudi Women Driving

Ομάδα θρησκευόμενων ανδρών οργάνωσε διαμαρτυρία έξω από το Βασιλικό Δικαστήριο στην Τζέντα στις 22 Οκτωβρίου, χαρακτηρίζοντας το κίνημα για το δικαίωμα στην οδήγηση «συνωμοσία» κατά της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας al-Hayat. Μάλιστα, ο Σαουδάραβας κληρικός Sheikh Saleh bin Saad al-Luhaidan δήλωσε τον περασμένο μήνα στην ιστοσελίδα Sabq ότι οι γυναίκες δεν θα πρέπει να οδηγούν διότι μπορεί να βλάψουν… τις ωοθήκες τους.

Το υπουργείο εσωτερικών της χώρας, πάντως, προειδοποίησε τις γυναίκες να μην συμμετάσχουν στην αυριανή διαμαρτυρία, τονίζοντας πως θα εφαρμοστούν οι νόμοι και πως δεν θα επιτραπεί η αποσταθεροποίηση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By