Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δίχτυ ασφαλείας 100 δισ. δολαρίων

Οι ηγέτες των κρατών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ταμείου 100 δισ. δολαρίων ως ασπίδα προστασίας από ενδεχόμενη οικονομική κρίση.

euro money lefta dollar
© Andres Rodriguez | Dreamstime.com

Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που οι αναδυόμενες οικονομίες ανά τον κόσμο έχουν πληγεί από τα σενάρια ότι οι ΗΠΑ μπορεί να περιορίσουν το βασικό τους πρόγραμμα ενίσχυσης της οικονομίας, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματα τους με αρνητικές συνέπειες στα νομίσματα των χωρών αυτών.

Οι ηγέτες των BRICS είπαν ότι οι λεπτομέρειες για το ταμείο αυτό βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της επεξεργασίας. «Η πρωτοβουλία να συσταθεί μία νομισματική εφεδρεία για τις  BRICS είναι στο τελικό στάδιο», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη. «Έχουμε συμφωνήσει σε κεφάλαιο 100 δισ. δολαρίων», πρόσθεσε.

Η ανησυχία στις αναδυόμενες οικονομίες ξεκίνησε το Μάιο όταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να αρχίσουν να περιορίζουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 85 δισ. δολαρίων το μήνα. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας στις αγορές μετά τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Μέρος των αυξημένων κονδυλίων είχε εισρεύσει στις αγορές των αναδυόμενων χωρών, βοηθώντας στην άρση των τιμών ενεργητικού. Η δήλωση όμως του κ.Μπερνάνκι σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από τις αναδυόμενες αγορές, σπεύδοντας να αγοράσουν δολάρια με την ελπίδα υψηλότερων αποδόσεων.

Αυτό έχει οδηγήσει σε αστάθεια στα χρηματιστήρια και τα νομίσματα αυτών των χωρών – προκαλώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπο τέτοιων κινήσεων στην συνολική ανάπτυξη. Σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, η ινδική ρουπία έχει αποδυναμωθεί κατά 24%, το ράντ της Νοτίου Αφρικής 17%, το ρεάλ της Βραζιλίας 15% και το ρώσικο ρούβλι 8% από το Μάιο. Το κινέζικο γουάν, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με 1% ημερήσιο επιτόκιο που ορίζει η κεντρική τράπεζα της χώρας- έχει ενισχυθεί ελαφρά. 

Η απόφαση δημιουργίας του ταμείου 100 δισ, αποτελεί μία προσπάθεια των BRICS να εμποδίσουν πιθανές βίαιες επιπτώσεις στα νομίσματα τους. Η Κίνα θα συνεισφέρει στο ταμείο 41 δισ., Βραζιλί, Ινδία και Ρωσία 18 δισ. έκαστη και η Νότια Αφρική 5 δισ. δολάρια.

Πηγή: bbc.co.uk

(Visited 1 times, 1 visits today)
By